V petek v Slovenski Bistrici že 11. Pučnikov simpozij! Vljudno vabljeni!

  • Napisal  Inštitut dr. Jožeta Pučnika
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Pučnikov simpozij v Slovenski Bistrici si je pridobil ugledno mesto v slovenskem javnem prostoru. Pučnikov simpozij v Slovenski Bistrici si je pridobil ugledno mesto v slovenskem javnem prostoru. Demokracija

Inštitut dr. Jožeta Pučnika v sodelovanju s Konrad Adenauer Stiftung ter Mestno občino Slovenska Bistrica vljudno vabi na 11. Pučnikov simpozij, ki bo v petek, 16. marca 2018, v Viteški dvorani v Gradu v Slovenski Bistrici.

 

Vsakoletni Pučnikov simpozij si je pridobil ugledno mesto v slovenskem javnem prostoru. Tudi letos, ko se spominjamo petnajstletnice prezgodnje Pučnikove smrti, bomo razpravljali o pomembnih mejnikih v razvoju novodobne slovenske demokracije.

Trideset let je, odkar je slovenska pomlad – po več desetletjih diktature – začela dobivati večbarvno politično sliko: pojavile so se prve politične pobude in gibanja, slovenska civilna družba se je prvič množično odzvala na kršenje temeljnih človekovih pravic (na sodni proces proti četverici). To je bil čas, ko je dr. Jože Pučnik izdal znamenito knjigo Kultura, družba in tehnologija ter se odločil, da se bo vrnil v domovino in politično aktiviral v nastajajočem demokratičnem gibanju.

Pri okrogli mizi bodo sodelovali akterji ter poznavalci tistega prelomnega časa: Janez Janša, David Tasič, mag. Igor Omerza in dr. Andreja Valič Zver.

V nadaljevanju posveta bo o začetku demokratizacije, vlogi civilne družbe in Cerkve spregovoril msgr. dr. Anton Stres.

Simpozij bomo zaključili s podelitvijo Pučnikove plakete za prispevek k razvoju demokracije ter podelitvijo potrdil o uspešnem zaključku 27. generacije Akademije dr. Jožeta Pučnika.

Vljudno vabljeni!

PROGRAM 11:00

Spominski obisk groba dr. Jožeta Pučnika v Črešnjevcu

(Klub seniorjev SDS, SDM, ŽO SDS)

Od 12:30 dalje

Prihod udeležencev (Grad, Grajska 11, Slovenska Bistrica).

13:00

Uvod in pozdravni nagovori

Dr. Ivan Žagar, župan Slovenske Bistrice

Dr. Michael A. Lange, KAS Zagreb

Gorazd Pučnik, ustanovitelj IJP

Boštjan Kolarič, direktor IJP

13:15 – 15:00

Okrogla miza: Proces proti četverici in začetki demokratizacije: Janez Janša, David Tasič, mag. Igor Omerza in dr. Andreja Valič Zver

15:00 – 15:15

Odmor

15:15 – 15:45

Svečana akademija. Osrednji govornik: msgr. dr. Anton Stres.

15:45 - 16:15

Podelitev Pučnikove plakete za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji. Nagovor predsednika akademskega sveta IJP dr. Matevža Tomšiča.

16:15 – 17:00

Podelitev potrdil o uspešnem zaključku Akademije dr. Jožeta Pučnika. Nagovor predsednika SDS Janeza Janše.

17:00

Pogostitev in druženje.

nazaj na vrh