Rojstvo deklice je nova prelomnica v življenju Tine Maze

Foto: STA Foto: STA

Z rojstvom deklice je Tina Maze, najboljša slovenska smučarka vseh časov, stopila v novo obdobje svojega življenja – materinstvo. »Ta zima bo zelo posebna. Pričakujeva novo poezijo - novo življenje!!! Ni besed, s katerimi bi opisala veselje in hvaležnost, ko postajava starša,« je tvitnila novembra lani in razkrila, da skupaj s partnerjem Andreo Massijem pričakujeta otroka.

Čeprav o Tini Maze vemo (skoraj) vse, ni odveč, če se še enkrat spomnimo, kdo je Tina Maze, dekle, ki je navijačem prineslo toliko radosti in veselja.

Anna Veith o Tini Maze

Odveč je izgubljati besede o Črnjanki, ki je vrhunec kariere dosegla v sezoni 2012/13, ko je v alpskem smučanju podirala rekorde kot po tekočem traku. O tem dosežku je njena tekmica, Avstrijka Anna Veith (bolj znana po dekliškem priimku Fenninger), v avtobiografiji Vmesni čas zapisala: »Vse je bilo v znamenju Tine Maze. Osvojila je veliki in dva mala kristalna globusa ter vse skupaj zaznamovala z rekordom, ki bo verjetno večen – 2414 točk v eni sezoni. Jaz sem takrat prvič presegla mejo 1000 točk. Zdelo se je, da je med nama celo vesolje – skoraj 1400 točk.« Tino je premagala v sezoni 2014/15.

Izjemen talent

Tina Maze je bila, podobno kot Mateja Svet, izjemen talent. Januarja 1999 je, stara komaj 15 let, debitirala v svetovnem pokalu. Dve leti kasneje se je udeležila svojega prvega svetovnega prvenstva, naslednje leto pa prvih olimpijskih iger, kjer je bila v veleslalomu 12. Svojo prvo zmago v svetovnem pokalu je dosegla leta 2003 v Söldnu, sezona 2004/05 je bila do takrat najbolj uspešna, saj je trikrat zmagala v veleslalomu in bila dvakrat tretja v superveleslalomu. Nato je prišel zastoj in prelomni februar 2008, ko je v St. Moritzu dosegla prvo slovensko žensko zmago v smuku. Po koncu sezone je sporočila, da sta z Andreo Massijem (trenerjem in partnerjem) ustanovila zasebno ekipo z imenom Team to aMaze. Kljub kritikam v javnosti, še vedno prežeti s socialističnim kolektivizmom, češ da obrača hrbet reprezentanci, ki ji je vse nudila, sta z Massijem vztrajala, nista se menila za govorice in trenirala.

Vedno z medaljo

Od takrat se Tina ni vrnila domov brez osvojene medalje na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Od Val D´Isera (2009) prek Vancouvra (2010) in Sočija (2014) do Vaila (2015) se je prikupni Korošici, ki je znala športno javnost tudi šokirati in presenetiti, nabralo 13 medalj: šest zlatih in sedem srebrnih. Če k temu dodamo še veliki kristalni globus za skupni seštevek, male kristalne globuse, 26 zmag v svetovnem pokalu in 80 uvrstitev na stopničke, dobimo najuspešnejšo slovensko športnico vseh časov.

Zmagovalna miselnost

Team to aMaze je v deželo na sončni strani Alp prinesel zmagovalno miselnost. Ničesar ni dovolj dobro, kot samo zmaga. In če tako razmišljaš, tudi zmaguješ. Mazejeva se nikoli ni zadovoljila z 2. ali 3. mestom, vedno je hotela biti prva. Zato je tudi premagovala največje tekmice svojega časa, kot je bila Lindsey Vonn v smuku. Naredila je to, česar Križaj ni zmogel s Stenmarkom, Košir pa s Tombo. Mazejeva je z Massijem bila svojo bitko. Tudi psihološko. Vzbujala sta pozornost tudi zunaj snežnih aren, bila brez dlake na jeziku, Tina se je naučila, da je smučanje postalo najprej posel in šov, šele nato šport. Zato je (seveda ob trdih treningih) tudi zmagovala. Tina Maze se je od navijačev in od uspešne kariere poslovila januarja lani, a tudi takrat ji je Smučarska zveza Slovenije metala polena pod noge.

Tina Maze ima 26 zmag v svetovnem pokalu, 80-krat je stala na zmagovalnem odru, 2 zlati olimpijski medalji in 4 zlate medalje na svetovnih prvenstvih.

 

nazaj na vrh