Klub koroških Slovencev v Ljubljani sporoča

  • Napisal  Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ljubljana Ljubljana arhiv Demokracije

Od včeraj, ponedeljka, 19.3. in vse do sobote, 24.3.2018 na ljubljanskem Institutu Jožefa Stefana potekajo že 26. mednarodni »Stefanovi dnevi«. S Koroško prireditev povezuje rojstni kraj tega znamenitega avstrijskega fizika ter še prej obetavnega slovenskega pesnika in kulturnega delavca. S Primorskega pa tokrat v inštitutsko avlo prihajajo »Objekti, slike, kolaži« na včeraj odprti razstavi Avgusta Černigoja, 1898 v Trstu rojenega najvidnejšega predstavnika slovenske likovne avantgarde, ki je zadnjih pet let svojega ustvarjalnega življenja preživel v kraški Lipici.

Od včeraj, ponedeljka, 19.3. in do srede, 21.3.2018 v Prešernovi dvorani ter v Atriju Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU na Novem trgu v Ljubljani poteka mednarodna konferenca »Odtujitve predmetov kulturne dediščine med 1914 in 1989/91 – regija Alpe-Adria«. Več avstrijskih strokovnjakov, pravzaprav strokovnjakinj danes predava o dunajskem in graškem trgovanju z umetninami v obdobju 1938-1945, drugi referati pa bodo obravnavali tudi tedaj okupirano slovensko ozemlje ter obrobje od Vidma in Trsta do Istre ter vprašanje povojne restitucije tako ali drugače odtujenih umetniških del. - Raziskovalci Umetnostnozgodovinskega inštituta ZRC SAZU so v Prešernovi dvorani SAZU pripravili razstavo »Kam so vse umetnine šle? Transferji in odtujitve predmetov kulturne dediščine v Sloveniji med drugo svetovno vojno«.

Že danes, v torek, 20.3.2018 ob 14.45 bo v veliki dvorani SAZU – Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Novi trg 3, Ljubljana) v sklopu svojega delovnega obiska v Sloveniji nova avstrijska ministrica za zunanje zadeve dr. Karin Kneissl v kratkem predavanju predstavila svoj pogled na »vrnitev geografije«. Predavanje »Die Rückkehr der Geographie« bo potekalo v nemščini. Pravnica, arabistka ter diplomatka, mdr. avtorica šestih knjižnih monografij in poliglotka dr. Kneissl je bila v preteklosti že sodelavka podiplomskega programa ZRC SAZU. - Ob nekaj različnih informacijah glede javnosti tokratnega predavanja zainteresiranim le namignem, da naj si sedeže zagotovijo z res pravočasnim prihodom.

V torek, 20.3.2018 ob 17.00 bo v viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije (»Cekinov grad«, Ljubljana, Celovška 23) predstavitev dokumentarnega filma »Samo idealisti : Junaška in tragična zgodba primorskih padalcev«. Po scenariju tržaškega novinarja, publicista in zgodovinarja Iva Jevnikarja sta ga režiserka Marija Brecelj in montažer Mauro Coloni pripravila za Uredništvo slovenskih programov Deželnega sedeža RAI za Furlanijo Julijsko krajino.

V sredo, 21.3.2018 slovenska upokojenska društva Pliberk, Podjuna, Celovec in Šentjakob spet vabijo na družabni večer z ansamblom Saša Avsenika v Begunjah na Gorenjskem.

V sredo, 21.3.2018 ob 19.00 bodo v celovški Hiši arhitekture (St. Veiter Ring 10) odprli razstavo »Plečnikova Ljubljana«. O delu arhitekta Jožeta Plečnika (1872-1957) bo v nemščini predaval arhitekt in publicist Andrej Hrausky (avtor knjige "Simbolizem v arhitekturi Jožeta Plečnika“; predstavil bo tudi angleški prevod „Symbolism of Jože Plečnik‘s Architecture“). Razstava bo na ogled do petka, 13.4.2018.

V sredo, 14.3.2018 ob 20.00 bo v dvorani farovža v Šentjakobu v Rožu v okviru gledališkega abonmaja »Pogled dlje« gostovalo SNG Nova Gorica, in sicer s predstavo Iztoka Mlakarja „Pašjon“ v režiji Vita Tauferja. Avtor predstave, znani primorski gledališki igralec in kantavtor tokrat nastopa v vlogi hudiča, karizmatičnega in pretkanega manipulatorja...

V četrtek, 22.3.2018 ob 19.30 bo v Bilčovsu v društveni sobi SPD Bilka v okviru Rožanske kulturne vigredi slovenjegraški zgodovinar dr. Marjan Linasi predstavil svojo knjigo "Koroške vojne zgodbe - nekaj utrinkov iz let 1938-1945". Pogovor bo moderiral Štefan Pinter. - Na pogovor o knjigi je že sinoči vabil k&k center v Šentjanžu v Rožu.

V soboto, 24.3.2018 od 10.00 do 18.30 bo na arealu pri grajskem hlevu v Hodišah velikonočna tržnica s prodajo okraskov in s kulinariko iz alpsko-jadranskega prostora.

V soboto, 24.3.2018 ob 11.00 bo na Peci (s pretekle sobote prestavljeni) štart smučarskega veleslaloma – tretje tekme letošnjega čezmejnega 9. Koroškega pokala.

V ponedeljek, 26.3.2018 ob 17.00 bo v Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Monoštru (Kossuth u. 39) predstavitev Slovenske matice (SM), najstarejše slovenske znanstvene založbe, in pogovor o aktualnih vprašanjih knjige v Porabju. Zgodovino in program SM bo predstavil njen predsednik izr.prof. dr. Aleš Gabrič s sodelavci, »Avgust Pavel in Ivan Cankar« bo tema predavanja prof. dr. Marka Jesenška, v pogovoru pa bodo sodelovali kulturniki iz Porabja in Prekmurja.

Do petka, 2.4.2018 bo v srednji dvorani Kosovelovega doma v Sežani (Kosovelova ulica 4 a, 6210 Sežana) odprta razstava »Tržaške Slovenke«, in sicer ob 120-letnici pričetka izhajanja »Slovenke«, prve slovenske ženske revije, ki je izhajala v Trstu.

Še do četrtka, 5.4.2018 bo v Kulturno kongresnem centru Dolenjske Toplice odprta razstava arhivskih fotografij o slovenskih beguncih v Avstriji po letu 1945, in sicer vsak delavnik med 8. in 20. uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa med 8. in 12. uro.

Ob tem, ko nas je pot v preteklih dneh kar nekajkrat v večji ali manjši druščini zanesla na prireditve v zamejstvu, je zmanjkalo časa, da bi pravočasno najavili izbor spominskih dni in/ali pol-okroglih osebnih jubilejev ljudi, posebej povezanih tudi z našim klubom. Tako naj telegrafsko spomnimo:

11.3.1973 je umrl duhovnik in kulturni delavec Jurij Trunk (r. 1.9.1890),

15.3.1883 se je rodil sodnik in etnolog dr. Josip Šašel (u. 24.4.1961),

18.3.1943 se je rodil zgodovinar prof.dr. Walter Lukan,

1.4.1983 je umrl šolnik in publicist Rudolf Vouk (r. 23.9.1926),

2.4.1973 se je rodil politolog, direktor celovške Mohorjeve mag. Karl Hren,

4.4.1938 se je rodila pesnica, letošnja Tischlerjeva nagrajenka Lenčka Kupper,

4.4.1943 je umrl partizanski narodni junak Franc Pasterk – Lenart (r. 12.3.1912).

K čestitkam jubilantom naj dodamo še eno: koroški prevajalec in literarni zgodovinar prof.dr. Janez (Johann) Strutz je pretekli petek v okviru mednarodnega knjižnega sejma v Leipzigu prejel nagrado Fabjana Hafnerja za najboljši prevod iz slovenskega v nemški jezik.

Čeprav vas je kar nekaj že podpisalo evropsko državljansko pobudo za večjo pravno zaščito narodnih manjšin, vseeno izkoriščam e-pošto in še enkrat pošiljam kratko informacijo o omenjeni državljanski pobudi ter formular za zbiranje podpisov podpornikov (vsaj 18 let starih državljanov Republike Slovenije, ki te pobude doslej še niso podpisali neposredno na spletni strani ali na podpisni poli). Vse o namenu, načinu podpisovanja in o preostalih kratkih rokih je v kratkem (preverjeno varnem) "Minority SafePack.docx". Formular, ki ga lahko iztisnete in - izpolnjenega s čim več imeni - pošljete na navedeni naslov Kluba koroških Slovencev v Ljubljani, pa je v malem pripetku pod imenom "MSPI Formular_SLO-1.jpg". Ne dajmo se in zberimo še ta dva tisoča slovenskih podpisov! Izmed več spletnih in časopisnih člankov ter radijskih oddaj o tej pobudi dodajam le link na nedavno oddajo programa ARS http://ars.rtvslo.si/2018/02/jezikovni-pogovori-158/ .

Okleščeni izbor novičk gre zdaj v razpošiljanje – skupaj z lepimi pozdravi ter opravičili vsem, ki jim ne utegnem sproti odgovoriti ali ne uspem v e-okrožnico vključiti njihovih prijaznih vabil!

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

nazaj na vrh