Ženske protestno zažigajo hidžabe: »Dovolj nam je!«

V marsikateri državi je obvezen! V marsikateri državi je obvezen! Dietmar Bartz / Wikipedia

Spletna stran dnevnika Daily Mail je danes objavila videoposnetke žensk, ki protestno zažigajo tradicionalna muslimanska pokrivala (hidžab) v protest proti strogi praksi v Iranu, saj kar polovica Irancev meni, da nihče ne bi smel nositi hidžaba – kljub temu pa iranska vlada z represijo preganja tiste, ki se ne držijo strogih pravil in je doslej aretirala več žensk, ki v javnosti niso bile zakrite.

 

Na videoposnetkih je tako mogoče videti, kako nekatere ženske protestno snamejo hidžab in ga celo zažgejo. Vse to naj bi bil odziv na rezultate raziskave iz leta 2014, ki je pokazala, da 49 odstotkov Irancev meni, da bi ženske lahko izbirale, kaj naj nosijo, poroča Deutsche Welle. Po mnenju Iranke, ki je anonimno dala izjavo za Deutsche Welle, bi bile številke še precej višje, če bi se raziskava izvedla pred kratkim.

Medtem ko številne muslimanske ženske po vsem svetu nosijo hidžab po lastni presiji, pa je v državah, kot so Iran, Savdska Arabija in Združebi arabski emirati, noša hidžaba obvezna, kršilke zakonov pa so diskriminirane ali celo kaznovane. Zato številne ženske po svetu v protest sežigajo hidžabe v podporo ženskam v Iranu, kjer je vse od islamske revolucije leta 1979 zapovedano obvezno zakrivanje žensk, sicer lahko sledi denarna kazen ali celo dva meseca zapora.

nazaj na vrh