Zaradi vse večjega števila priseljencev si lase puli tudi velenjski župan Kontič

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Tudi v Velenju ne morejo obvladovati tujcev. (foto: arhiv Demokracije) Tudi v Velenju ne morejo obvladovati tujcev. (foto: arhiv Demokracije)

Velenjski župan Bojan Kontič je na predsednike republike, vlade, DZ in DS naslovil pismo, v katerem jih opozarja na hitro naraščajoče število priseljencev v Sloveniji. Pozval jih je k vzpostavitvi celostnega in medresorsko usklajenega pristopa ter sistemskih rešitev na ravni države in pripravi zakonodajnih podlag na tem področju.

 

Kot je zapisal Kontič, se v zadnjem času srečujejo s številnimi novimi izzivi, katerih reševanje ni več v pristojnosti zgolj lokalne skupnosti. Eno takšno področij, ki jih v prihodnje lokalne skupnosti ne bodo mogle več reševati samostojno, sta hitro naraščajoče število priseljencev ter intenzivna rast deleža tujcev s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji.

"Če se ne bomo nemudoma lotili vzpostavitve celostnega in medresorsko usklajenega pristopa ter sistemskih rešitev na ravni države in priprave zakonodajnih podlag zanje, se bomo kmalu znašli v zahtevnem položaju, posledica katerega bodo nevarno zaostrene družbene, politične in gospodarske razmere," je posvaril Kontič.

Ob tem je navedel, da se v Mestni občini Velenje iz leta v leto povečuje število otrok, ki nimajo slovenskega državljanstva - povečini gre za otroke staršev s Kosova in iz Makedonije. V velenjskem vrtcu se s številnimi težavami soočajo že pri vpisu otrok, še bolj pa pri vsakodnevnem delu, saj je komunikacija zaradi neznanja jezika večkrat celo neizvedljiva.

Zaradi jezikovnih pregrad imajo veliko težav tudi v osnovnih šolah. Učitelji ob rednem delu zelo težko pomagajo pri integraciji teh učencev, je še pojasnil velenjski župan.

S še zahtevnejšimi nalogami pa se srečujejo zaposleni v velenjskem zdravstvenem domu, saj nerazumevanje bolnikov lahko pripelje do resnih, tudi usodnih posledic, je opozoril Kontič. Zato je zdravstveni dom pred časom celo objavil javni razpis za delovno mesto, v katerem je bilo zaželeno znanje albanskega jezika. Njegova objava pa je sprožila val nestrpnosti, je spomnil.

Kot je dodal, Velenje seveda ni edino mesto s takšnimi izkušnjami, saj se s podobnimi težavami soočajo v večini slovenskih mest in večjih krajev. Reševanja te problematike pa "nikakor ne moremo več prepuščati naključjem ter znanju, sposobnostim, empatiji, pripravljenosti in iznajdljivosti posameznikov in ustanov", je v pismu predsednikom še zapisal velenjski župan.

Vsekakor pa je zelo zanimivo, da se je Kontič, sicer član SD, ki sicer podpira migrante, znašel v precej nerodnem položaju, saj je priznal, da obstajajo meje, preko katerih priseljevanje ni več mogoče...

nazaj na vrh