Vozniku kombija s 30 ilegalci leto in štiri mesece zapora

  • Napisal  B.S.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Vozniku kombija s 30 ilegalci leto in štiri mesece zapora Vozniku kombija s 30 ilegalci leto in štiri mesece zapora pixabay.com

Na predobravnavnem naroku so danes v Murski Soboti 33-letnega Hrvata Dejana Dragaševića, ki je v kombiju čez mejo peljal 30 tujcev, obsodili na leto in štiri mesece zapora ter 1200 evrov kazni. Tožilstvo je predlagalo leto in pol zapora.

Dragašević je 17. novembra lani v tovornem kombiniranem vozilu peljal 30 tujcev, med njimi nosečnico in dojenčka. Policisti so jih ustavili pri Razkrižju, v vozilu pa so bili državljani Afganistana, Alžirije, Irana, Kube, Pakistana in Turčije. Vsi so zaprosili za azil v Sloveniji, voznik pa je od takrat v priporu, poroča Sta.

Danes je bil obsojen kot član hudodelske združbe, ker je iz koristoljubja čez mejo nedovoljeno prevažal ljudi. Za plačilo naj bi dobil 300 evrov, sicer pa naj bi prebežniki za pot od države izvora do cilja na zahodu Evrope plačevali do šest tisoč evrov.

Obtoženi je sprejel ponudbo tožilstva in dejanje priznal, plačal bo tudi nekaj manj kot 250 evrov sodne takse. Ob tem pa povedal, da je tujce peljal zavestno, ni pa vedel, da so v avtomobilu tudi ženske in otroci. Dejanje je obžaloval in zagotovil, da se ne bo ponovilo, ker je imel njegov pripor hude posledice za njegove sorodnike in prijatelje, prosil pa je tudi za milejšo kazen.

Podoben primer je bil v Pomurju 17. januarja, ko so policisti pri Razkrižju zasledovali kombinirano vozilo znamke Mercedes avstrijskih registrskih številk, ki je ilegalno vstopilo v Slovenijo, pri zasledovanju pa je zapeljalo z vozišča in obstalo na kolesih.

Poleg voznika, 29-letnega državljana Ukrajine, je bilo v avtomobilu še 18 državljanov Pakistana in dva Nepala. Zaradi poškodb so jih več odpeljali v bolnišnico. Voznik je po nesreči pobegnil in skočil v reko Ščavnico, vendar se je po opozorilu policista vrnil iz reke in je v priporu.

Januarja so na soboškem sodišču na 14 mesecev zapora in denarno kazen 2000 evrov obsodili 40-letnega Romuna Daniela Leonta Constantina, ki je priznal, da je 12. novembra lani pri Razkrižju v osebnem avtomobilu z italijanskimi registrskimi oznakami tihotapil dvanajst Afganistancev in enega Indijca. Vseh 13 naj bi vzel v avtomobil v Zagrebu, vsak naj bi za prevoz plačal 10 tisoč evrov.

Na območju Policijske uprave (PU) Murska Sobota so lani na zunanji schengenski meji s Hrvaško obravnavali 125 oseb, v letu 2016 pa 15 oseb, ki so nedovoljeno vstopile v Slovenijo. Na notranji slovensko-madžarski meji pa so na tej PU obravnavanih 19 takih primerov, leta 2016 jih je bilo 47.

Slovenski policisti so v letu 2017 obravnavali 1931 ilegalnih prehodov državne meje, leta 2016 pa 1076. V notranjosti države oziroma pri izstopu na zunanji meji so ugotovili 925 kršitev, ko so tujci na notranjih mejah v Slovenijo vstopili brez ustreznih potnih listin ali brez potrebnih dovoljenj. Leta 2016 je bilo 685 takih kršitev.

Uradnih podatkov za letos še ni, največ ilegalcev pa je bilo prijetih na območjih PU Koper in Novo mesto. Na območju slednje so letos policisti obravnavali 45 nezakonitih prehodov državne meje in prijeli 176 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V enakem obdobju lanskega leta so obravnavali štiri primere, v katerih je bilo ob nezakonitem prestopu prijetih devet tujcev.

Slovenski policisti so na mejnih prehodih odkrili še 17 tujcev, ki so se skriti v tovornih vozilih ali vlakih skušali izogniti mejni kontroli in nedovoljeno vstopiti v Slovenijo. V enakem obdobju lanskega leta so zaradi poskusa izmika mejni kontroli obravnavali 55 tujcev.

B.S.

nazaj na vrh