V Italiji zaplenili ladjo španske nevladne organizacije, ki pomaga migrantom

Imigranti v Sredozemlju Imigranti v Sredozemlju

V italijanskem pristanišču Pozzallo na Siciliji so v nedeljo italijanski organi zaplenili ladjo španske nevladne organizacije, ki pomaga migrantom, Proactiva Open Arms. Ladja s 216 ljudmi na krovu se je v sicilskem pristanišču zasidrala v soboto. Zaplembo ladje ter preiskavo proti kapitanu ladje in dvema nevladnikoma je odredil katanski tožilec.

"Obtožujejo nas kriminalne združbe in podpore nezakonitim migracijam, ker smo zavrnili, da bi Libijcem predali ženske in otroke," je v noči na danes na Twitterju objavil vodja španske nevladne organizacije Oscar Camps, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so še sporočili iz organizacije Proactiva Open Arms, jih je v petek v mednarodnih vodah dosegla libijska obalna straža, Libijci pa so zagrozili, da bodo streljali, če ne bodo predali žensk in otrok, za katere skrbijo. Organizacija je zavrnila libijske zahteve, nato ji je italijanska obalna straža dovolila, da se zasidra v Siciliji, čeprav so jim ob tem dejali, da bi morali za nasvet zaprositi španske pristojne oblasti, kam naj gredo, in dodali, da je Malta njim najbližje pristanišče.

Preden je ladja prispela v Pozzallo, so malteški obalni straži predali kritično bolnega trimesečnega dojenčka in njegovo mater.

Podobno se je avgusta lani zgodilo z nemško nevladno organizacijo Jugend Rettet, ko so jim zaradi suma, da naj bi podpirali nezakonite migracije, v sicilskem Trapaniju zaplenili njihovo ladjo. Jugend Rettet si še vedno prizadeva za vrnitev ladja. Italijansko prizivno sodišče bo v tem primeru odločalo 23. aprila.

nazaj na vrh