V Bihaću za danes zvečer napovedan množičen protestni shod zaradi migrantov! »To je geto!« sporočajo ogorčeni meščani Izpostavljeno

Migranti nimajo osebnih dokumentov in jih nihče ne preverja. (foto: Twitter) Migranti nimajo osebnih dokumentov in jih nihče ne preverja. (foto: Twitter)

Za danes ob 18h je v Bihaću na osrednjem trgu sklican protestni shod meščanov, ki terjajo rešitev migrantske krize, izgon ilegalnih migranta iz Bihaća in preprečitev priliva novih migrantov v Unsko-sanski kanton, kamor spada Bihać, poroča portal Biščani.net.

 

Kot namreč sporočajo, je situacija v Bihaću zelo resna, tako rekoč alarmantna. Bihać je namreč postal nekakšen geto. Dnevno pride vanj kar dvesto novih migrantov. V avgustu jih je prišlo 1866, v septembru že 2765, oktobra pa je priliv novih migrantov še bolj intenziven. V dogajanje se je vključil še železniški prevoznik, ki služi s prevozom migrantov iz Sarajeva v Bihać, povrh vsega pa se dogaja, da domači potniki, ki kupijo avtobusno karto za prevoz od Sarajeva do Bihaća, ne morejo dobiti mesta na avtobusu, na katerem se lahko migranti vozijo – zastonj!

Organizatorji protesta so prepričani, da z migranti nekdo zelo dobro služi. »To je največja trgovina z ljudmi na svetu,« pravi eden od organizatorjev, ki ob tem dodaja, da nihče od migrantov nima osebnih dokumentov. Mnogim se je tudi iztekel 14-dnevnik rok za vložitev zahteve za azil in bi jih morali zato deportirati nazaj v države, od koder so prišli. Vendar se oblasti ne zganejo. Vsi pa imajo mobitele in lahko brez težav najdejo pot do Bihaća. »Ne morejo živeti v centri mesta. To je tako kot bi šli bivat v sarajevsko Narodno pozorište,« pravijo. Oblasti jim dopuščajo popolno svobodo in se lahko sprehajajo, kjer želijo, medtem ko morajo domačini za pot v Nemčijo dobiti vizum. Za to pa je odgovoren državni vrh, predvsem ministrstvo za varnost BiH.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.