Umrl vpliven ameriški pastor Billy Graham

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Franklin in Billy Graham (foto: Paul M. Walsh) Franklin in Billy Graham (foto: Paul M. Walsh)

V 99. letu starosti je danes na svojem domu v Severni Karolini umrl Billy Graham, ameriški krščanski verski vodja, tolažnik in zaupnik ameriških predsednikov, ki bi mu lahko rekli "ameriški papež", če to ne bi bilo bogokletno za njegovo ogromno versko skupnost, sestavljeno iz raznih protestantskih cerkva v ameriško posebnost - evangelikanizem.

 

Začetnik tako imenovanih ameriških "mega cerkva" Billy Graham je molil s predsedniki od Harryja Trumana naprej, bil je borec proti komunizmu, nasprotnik feminizma in pravic homoseksualcev, izjemen govornik in vernik v besedilo Svetega pisma. Z leti je postal najvplivnejši duhovni vodja v ZDA in tudi po svetu, nekje na ravni tega, kar je papež za katolike in dalajlama za budiste. Med drugim je imel oddaje o Svetem pismu tudi na radiu Monte Carlo.

Sledilo mu je 215 milijonov vernikov po vsem svetu, bil je bogat, vendar precej manj kot številni drugi pridigarji, ki jih je navdihnil. Predsednik Ronald Reagan mu je leta 1983 podelil predsedniško medaljo svobode, kongresno zlato medaljo pa je dobil leta 1996. Graham je podpiral državljanske pravice temnopoltih in je že leta 1953 v svojih pridigarskih šotorih odpravil rasne ločitve, kasneje pa je sicer večkrat izrazil obžalovanje, da ni bil odločnejši. Podpiral je Nelsona Mandelo in tudi boksarja Mohameda Alija, ko je ta spremenil vero.

Visok, gostolas, z modrimi očmi in prepričljivim glasom je osvajal vernike, v čast pa mu gre, da karizme ni izkoristil za kaj nespodobnega. Leta 1943 se je poročil z Ruth Bell, ki jo je spoznal na liberalnem krščanskem kolidžu Wheaton in ji ostal zvest do smrti. Od poroke naprej se je držal svojega pravila, da ni bil nikoli sam z nobeno žensko, razen s svojo ženo. Tega se sedaj verno drži podpredsednik ZDA Mike Pence.

Med predsedniki ZDA je prijateljeval z Richardom Nixonom, kar se je izkazalo za napako, saj so ga ujeli na tajnih posnetkih kako razlaga, da Judi nadzirajo medije v ZDA, kar je problem, ki ga je potrebno odpraviti. Zavzemal se je tudi za odločnejše napade na Severni Vietnam v času vojne. To ga je izučilo in kasneje je poudarjal, da se v politiko ne vpleta, česar se je držal vse do leta 2012, ko je posredno izrazil podporo Mittu Romneyju proti Baracku Obami s sprejemom republikanca na svojem domu.

Njegovo gibanje že nekaj let vodi sin Franklin Graham, ki glede politike nima pomislekov. Svojem vernikom je leta 2016 priporočil, naj si zatisnejo nosove in gredo volit Donalda Trumpa. Ta je danes tvitnil o smrti "velikega Billyja Grahama". Zatrdil je, da takega še ni bilo in ga bodo pogrešali kristjani vseh ver.

Graham se je rodil leta 1918 v krščansko fundamentalistično družino protestantov, kasneje pa se je temu odpovedal in na svojih tako imenovanih križarskih pohodih po ZDA in svetu pritegnil k sebi tudi bolj zmerna krščanska protestantska prepričanja. Na svojem zadnjem pohodu v New Yorku leta 2005 je preko elektronskih medijev pridigal množici 210 milijonov ljudi.

Odraščal je kot prezbiterijanec, kasneje pa je postal južni baptist. Zanj je slišal legendarni medijski izdajatelj William Randolph Hearst, ki je uredništvom leta 1949 naročil, naj ga kujejo v nebo, kar so tudi počeli. Graham je kasneje dejal, da nikoli ni izvedel, zakaj si je zaslužil takšno čast. Leta 1952 je s svojimi pridigami navdušil celo Britance, v 80. letih pa se je zavzemal za svetovni mir v Sovjetski zvezi in Češkoslovaški.

Billyja Grahama bodo pokopali ob njegovi ženi v muzeju in knjižnici Billyja Grahama v Severni Karolini blizu Charlotta.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.