Tudi v Veliki Kladuši se zaostruje; 200 migrantov je poskušalo vdreti na Hrvaško, napovedani so protesti Izpostavljeno

  • Napisal  vir: nova24tv.si
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Slika je simbolična. (Slika arhiv Demokracije) Slika je simbolična. (Slika arhiv Demokracije)

Policija Bosne in Hercegovine je danes zaustavila približno 200 migrantov, ki so poskušali vstopiti na Hrvaško pri mejnem prehodu Maljevac v bližini Velike Kladuše. Kot so potrdili, so migrante ustavili v neposredni bližini mejnega prehoda s Hrvaško. Medtem se je manjša skupina migrantov napotila proti mejnemu prehodu Izačići.

Na ministrstvu za notranje zadeve Unsko-sanskega kantona so potrdili, da so približno 200 migrantov ustavili približno 200 metrov pred mejnim prehodom Maljevac.

Migranti so nameravali vstopiti na Hrvaško in nadaljevati svojo pot proti Zahodu. Po pogajanjih s policisti so se v manjših skupinah v policijskem spremstvu začeli vračati v migrantski center Trnovo v Veliki Kladuši, je poročala regionalna televizija N1. Ob mejnem prehodu so bili poleg policistov iz BiH pripravljeni na posredovanje tudi hrvaški policisti, območje so nadzorovali s policijskim helikopterjem.

Razmere so nevzdržne, lokalno prebivalstvo napoveduje proteste

Obenem se je nekaj manj kot 90 migrantov, med katerimi so bile tudi družine z otroki, napotilo iz hotela Sedra v Cazinu proti drugemu mejnemu prehodu s Hrvaško na tem območju, Izačići. Skupina je prišla do predmestja Bihaća. Na poti jo spremljajo policisti, ki so pripravljeni ukrepati, če bo potrebno, je povedala tiskovna predstavnica bihaške policije Snežana Galić.

Foto: STA

Po podatkih bihaške policije je bilo na območju Unsko-sanskega kantona od začetka leta evidentiranih približno 10.500 migrantov. V preteklih dveh mesecih so samo v Bihaću zabeležili skoraj 5.000 migrantov, kar vpliva na varnost v mestu, dodaja N1.

V Bihaću so za nocoj napovedani protesti prebivalcev, ki zahtevajo izredno sejo vlade Unsko-sanskega kantona in nujno ukrepanje oblasti BiH za reševanje migrantske krize v mestu.

C. Š.

nazaj na vrh