Odstranitev cestninskih postaj bo trajala več let

Cestninska postaja Cestninska postaja Dars

Na razpis Darsa za odstranitev cestninskih postaj na posameznih odsekih avtocest in hitrih cest je prispelo 12 ponudb. Te bodo zdaj na Darsu temeljito preučili. Kdaj bodo začeli z odstranjevanjem postaj, na Darsu še ne morejo napovedati, pojasnjujejo pa, da jih bodo odstranjevali postopoma. Dela bodo tako trajala od dve do tri leta.

Dela bodo potekala v treh sklopih, večina ponudnikov pa je ponudbo oddala za enega. V prvem sklopu nameravajo na Darsu zrušiti in preurediti cestninske postaje Log, Torovo, Hrušica in Vrhnika, vključno s platojem ter obnovo voziščne konstrukcije na odseku Brnik-Vodice in Vodice-Ljubljana Šmartno ter priključka Vodice, poroča Sta.

Ponudnik, ki bo izbran za drugi sklop del, bo moral zrušiti in preurediti cestninske postaje Vransko, Tepanje, Drnovo, Krško in Slovenske Konjice, vključno s platojem.

Tretji sklop medtem obsega rušitev in preureditev cestninskih postaj Nanos, Dane, Logatec, Unec-sever, Unec-jug, Razdrto-sever, Razdrto-jug, Postojna-sever, Postojna-jug in obnovo voziščne konstrukcije hitre ceste Razdrto-Vipava, razcepa Nanos in priključka Logatec.

Dars je za prvi sklop najvišjo dopustno vrednost ponudbe omejil na 13,05 milijona evrov brez DDV, za drugi sklop na 9,40 milijona evrov, za tretjega pa je najvišja dopustna vrednost 8,03 milijona evrov.

Na razpisu so samostojne ponudbe za različne sklope oddala podjetja Godina, Iskra in Gorenjska gradbena družba, ostala podjetja pa so se povezala v konzorcije.

Skupno ponudbo so oddala podjetja Pomgrad, CGP in VOC Celje. Podjetje Makro 5 gradnje se je povezalo z italijanskim gradbenim podjetjem Turchi Cesare. KPL je ponudbo oddal v sodelovanju s Prohausom in GD Granitom, Kolektor pa se je povezal z družbama CPK in GGD.

Za rušenje cestninskih postaj sta skupno ponudbo oddali tudi podjetji J.V. Kostmann in Rafael ter podjetja CVP, GVO in Javna razsvetljava. Cestno podjetje Ptuj se je pri prijavi na razpis povezalo z Euroasfaltom iz BiH.

Strokovna komisija bo svoje delo nadaljevala s podrobnim pregledom in oceno prejetih ponudb, pogodba z izbranim izvajalcem pa bo lahko podpisana šele po pravnomočnosti odločitve o oddaji oddaje predmetnega javnega naročila, so za STA pojasnili na Darsu.

Odstranjevanje cestninskih postaj se bo sicer po načrtu začelo po uvedbi sistema DarsGo, ki je predvidno s 1. aprilom. So pa na Darsu poudarili, da bo preurejanje cestninskih postaj potekalo daljše časovno obdobje, predvidoma dve do tri leta. Skupni strošek rušitve in preureditve cestninskih postaj je ocenjen na približno 45 milijonov evrov, končni strošek bo odvisen od najugodnejših ponudb zainteresiranih izvajalec.

B.S.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.