Nizozemska: Kar petina državljanov turškega rodu vpletena v goljufanje s socialno pomočjo

Simbolična fotografija Simbolična fotografija Ziko-C/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Nizozemsko apelacijsko sodišče je zavrnilo pritožbo več nizozemskih občin in razsodilo, da morajo nadaljevati izplačila socialne pomoči.

Več občin je namreč prenehalo izplačevati socialno pomoč, ko so ugotovili, da večji del nizozemskih državljanov dobiva socialno pomoč, medtem ko so v rodnih državah lastniki obsežnih nepremičnin.

Tako naj bi desetina nizozemskih državljanov tujega rodu goljufala pri socialni pomoči, medtem ko je povprečje najvišje pri nizozemskih Turkih. Znotraj te družbene skupine naj bi kar petina do četrtina ljudi goljufalo. V eni neimenovani občini so Turki predstavljali polovico goljufov.

Večina goljufij je povezana z lastništvom nepremičnin v Turčiji, katere ne prijavijo nizozemskim oblastem, saj posledično ne bi bili upravičeni do socialne pomoči. Občine so uporabljale turške poizvedbene agencije za raziskavo goljufij, a je apelacijsko sodišče razsodilo, da je to diskriminatorno. Sodišče je občinam naložilo, da pričnejo uporabljati Mednarodni urad za preiskavo goljufij (IBF), a v tem primeru lahko postopki trajajo več let. Dalje je naložilo, da morajo občine vrniti več kot 1,2 milijona evrov zaplenjenega denarja in nadaljevati izplačilo socialne pomoči.

Nizozemske občine ugotavljajo, da v zadnjih letih socialna pomoč postaja migrantski dodatek, pri čemer veliko migrantov do tega ni upravičena.

nazaj na vrh