Nemci še naprej najraje plačujejo z gotovino

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
 Plačilo z gotovino je med nemškimi potrošniki še vedno najbolj priljubljeno. Plačilo z gotovino je med nemškimi potrošniki še vedno najbolj priljubljeno. Pixabay

Nemški potrošniki kljub številnim visokotehnološkim modernim alternativam še vedno najraje plačujejo z gotovino, v najnovejši raziskavi ugotavlja nemška centralna banka Bundesbank. Povprečni Nemec ima pri sebi 107 evrov gotovine, od tega nekaj več kot šest evrov v kovancih.

Član izvršnega odbora Bundesbank Ludwig Thiele je v Frankfurtu povzel izsledke najnovejše, šeste tovrstne raziskave, ki jo opravlja centralna banka. Izpostavil je, da je plačilo z gotovino med nemškimi potrošniki še vedno najbolj priljubljeno, a plačevanje s karticami narašča.

Kot je Thiela povzela nemška tiskovna agencija dpa, je bilo lani 74 odstotkov vseh plačil na blagajnah opravljenih z bankovci in kovanci. Nemci nižje zneske od petih evrov ponavadi plačajo z gotovino, a so gotovinska plačila, gledano po prometu, lani padla na 48 odstotkov in s tem prvič pod 50-odstotno mejo.

V raziskavi je sodelovalo 2000 ljudi, pri čemer jih je 88 odstotkov dejalo, da bi tudi v prihodnje raje plačevali z gotovino.

Med karticami je najbolj priljubljena debetna kartica. Z njimi je bilo opravljenega okoli 35 odstotkov prometa, kar je več kot v raziskavi, ki jo je banka opravila leta 2014. Tedaj so potrošniki z debetnimi karticami opravili 30 odstotkov vsega prometa.

Plačila s pametnimi telefonu medtem ostajajo na relativno nizki ravni. Raziskava ugotavlja, da potrošnike kljub zagotovilom ponudnikov storitev, da pri plačilih s telefoni ni težav, skrbi varnost tovrstnih transakcij.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.