Močna burja bo vztrajala, obeta se še več snega in nato zelo mrzlo vreme

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Matic Štojs Lomovšek foto: Matic Štojs Lomovšek

V prihodnjih dneh se bo nadaljevalo pestro vremensko dogajanje. Po napovedih vremenoslovcev bo močna burja na Primorskem vztrajala vse do sobote. V velikem delu države se bo okrepilo sneženje, v nižinah lahko do petka zvečer zapade do 30 centimetrov novega snega. Od nedelje bo zelo mrzlo, s temperaturami tudi več kot minus 20 stopinj Celzija.

 

V prihodnjih dneh se bo nadaljevalo oblačno vreme z občasnim sneženjem, ki se bo od jugovzhoda okrepilo v noči na četrtek in nato ponovno nekoliko v noči na petek. Občasno bo snežilo precej nizko, tudi na Primorskem, le na Goriškem in ob morju bo deževalo.

Najmanj padavin bo ob morju in proti severozahodu, največ pa jih bo v južni in vzhodni Sloveniji, torej vse od Notranjske, Kočevske, deloma Dolenjske in proti Štajerski, Prekmurju in deloma Koroški.

V teh krajih bo do petka zvečer zapadlo skupno od 10 do 30 centimetrov novega snega, odvisno od nadmorske višine. Malo višje bo sneg bolj suh in zato se bo lahko tam ob enaki količini padavin nabralo več centimetrov snega kot po nižinah, je za STA pojasnil dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh. V soboto dopoldne bo sneženje povsod ponehalo, ponekod se bo popoldne jasnilo.

 

V teh dneh ne bo vetrovno le na Primorskem, kjer že več dni piha močna burja, ampak tudi drugje, pihal bo severovzhodni veter. Burja bo na Primorskem najmočnejša danes ponoči in v četrtek dopoldne, ko lahko sunki na izpostavljenih legah dosežejo do 120 kilometrov na uro, je povedal Velkavrh. Vse dni do vključno sobote je zaradi močne burje Arso izdal oranžno stopnjo ogroženosti za jugozahod države.

Morje se je po podatkih Arsa ohladilo na osem stopinj Celzija in bo ob močni burji v drugi polovici tedna vzvalovano. Najvišji valovi v Tržaškem zalivu lahko dosežejo tri metre.

Od nedelje bo pritisnil mraz, saj bo nad Slovenijo dotekal občutno hladnejši zrak. Zračna masa bo za dobrih deset stopinj hladnejša kot sedaj. Ko se bo zjasnilo, bo zares mrzlo, je opozoril dežurni meteorolog. Prihodnji teden bodo zelo mrzla jutra in tudi podnevi bodo temperature ostale kar nekaj stopinj pod ničlo.

Na Blokah, ponekod na Notranjskem in Gorenjskem, Jezerskem, morda tudi kje na Koroškem bo lahko ponoči tudi pod minus 20 stopinj Celzija, predvsem pa bodo tudi dnevne temperature nizke, pod ničlo, je napovedal Velkavrh.

Arso opozarja, da bo ob predvidenem izrazito hladnem obdobju prihodnji teden ob rekah in jezerih nastajal led.

Sicer pa je sneg, ki v teh počitniških dneh razveseljuje predvsem šolarje, potreben in dobrodošel predvsem zaradi vodnih zalog, so poudarili na Arsu.

Skupna višina snežne odeje je bila danes zjutraj na Kredarici 435 centimetrov, na Voglu tri metre, v Ratečah in na Vojskem 80 centimetrov in v Kočevju 42 centimetrov. V Ljubljani so namerili 12 centimetrov, v Črnomlju 25, v Postojni 20 centimetrov, v Celju so zjutraj imeli 14 centimetrov snega, v Slovenj Gradcu 16 centimetrov, na mariborskem letališču pa osem centimetrov.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.