Italijanski notranji minister Salvini se zavzema za visoke denarne kazni za reševanje migrantov, ki jih po Sredozemskem morju pobirajo zasebne ladje, potem ko jih tja odvržejo tihotapci

foto: Fabio Visconti / Wikipedia foto: Fabio Visconti / Wikipedia

Italijanski notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini se je zavzel za zaostritev paketa varnostne zakonodaje, ki ga je decembra lani sprejel italijanski parlament in predlaga uvedbo visokih denarnih kazni za zasebne ladje, ki v Sredozemskem morju rešujejo migrante in begunce, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

 

Za zasebne ladje, ki na morju rešujejo begunce in migrante, je tako predvidena denarna kazen od 3500 do 5000 evrov za vsakega begunca, ki ga sprejmejo na krov. V primeru, da bo takšna ladja plula pod italijansko zastavo, ji tudi grozi odvzem licence za obdobje do enega leta.

Paket ukrepov sicer vsebuje 12 točk. Predvideno je tudi, da bo lahko italijansko notranje ministrstvo z razlogom javne varnosti utemeljilo prepoved prehoda za ladje v italijanskih nacionalnih vodah. Doslej je bila ta pristojnost v rokah italijanskega ministrstva za promet. Prav tako je predvideno, da naj bi zaostrili ustrezno kazensko zakonodajo, je v petek zvečer obelodanil Salvini.

Predvideno je tudi, da bo pristojnost nad preganjanjem tihotapljenja ljudi poslej v rokah protimafijskih organov in ne več tožilstva. Notranje ministrstvo bo tudi namenilo tri milijone evrov za delovanje tujih policistov v okviru tajnih operacij za boj proti mednarodnim skupinam tihotapcev ljudi.

Salvini vse od imenovanja za italijanskega notranjega ministra pred letom dni zagovarja politiko zaprtih pristanišč v Italiji. Zasebnim ladjam, ki na morju rešujejo begunce in migrante, tako ni več dovoljen pristanek v italijanskih pristaniščih.

Število prihodov migrantov v Italijo prek pomorske poti se je v primerjavi z enakim obdobjem lani od začetka letošnjega leta znižalo za 91 odstotkov, še navaja APA.

nazaj na vrh