VIKEND BRANJE: Pesem za Sinin džan

VIKEND BRANJE: Pesem za Sinin džan

Dragan Potočnik: PESEM ZA SININ DŽAN

Roman, v katerem se prepletajo tri zgodbe. Zgodba prostranega, s kulturo bogatega Irana, zgodba večnega popotnika, filozofa pesnika in zgodba dveh mladih zaljubljencev, Amirja in Sinin, ki iščeta svojo pot do sreče. Dragan Potočnik je fenomen v slovenskem kulturnem prostoru. Zgodovinar, znanstvenik, raziskovalec, pesnik, pisatelj in popotnik, predvsem slednje. V najglobljem in najširšem pomenu besede. Potuje v globine lastne notranjosti in v širine daljnih dežel. Potovanje tja in nazaj, ki traja že od vedno in se ne bo nikoli končalo. Potovanje, ki je kot rahlo valovanje prostranega morja, ki nas premamlja s svojo neskončnostjo. In globino. In skrivnostnostjo. A tudi mogočnostjo. Zanima ga življenje. Zanimajo ga ljudje. Njihovo razmišljanje, njihove usode. Njihov vsakdanjik in njihova hrepenenja. Iran je dežela, v katero se največkrat vrača. Dežela, ki ga je očarala prav zaradi ljudi. Prijaznih, dobrih, lepih ljudi. O njih piše v številnih delih, seveda tudi v svojem prvem romanu Pesem za Sinin džan.

Odlomek iz knjige

Stvarnost je postala boleče enolična in brezbarvna. Vse je postalo politično vprašanje, celo barvne rute, kravate, ploskanje in žvižganje v javnosti. Vse to je bilo del zahodne dekadence, ki je tujek in ogroža ter uničuje iransko kulturo. Vse je postalo črno. Ne črno belo, ampak črno. Tudi prihodnost. Sanje so postale brezbarvne. Le črno bele hrumeče pošasti, ki so bruhale rdeči ogenj, so jih polnile.

Preden se je Sinin džan odpravila od doma, se je pazljivo našminkala. V ogledalu je videla mamo, kako sadi rože na balkonu, in Saro, ki kleči in ji pomaga polniti keramične lončke z zemljo. Kako čudovit trenutek! Shranila ga bo. Zamrznila ga bo. V črno beli svet so se ji pritihotapili občutki ugodja, pristnosti in sreče. Tako lepo se ni počutila že dolgo.

Preblisnilo jo je: »In tako nas doseže preteklost. Preseneti nas, ko smo najmanj pripravljeni. Pride nenapovedano in niti malo ne prizanaša. Kdaj sem se nazadnje počutila tako srečna? Morda je čisto zares potrebna grozljiva izkušnja s preganjanjem in pobijanjem, da se zavemo lepote čisto majhnih, nepomembnih trenutkov?« Obrnila se je proti balkonu in še enkrat ujela podobi najdražjih, kako zavzeto sadita rožice. Stopila je do njiju. Pokleknila je in obe objela. »Rada vaju imam. Neskončno rada.« Poljubila je Saro in se počasi dvignila. »Grem, predavanja imam čez dobro uro. Lepo se imejta.« Pomahale so si. Na dvorišču si je ogrnila čador in s pogledom v tla stopila na glavno cesto. Ničesar in nikogar ni videla. Bila je vesela, da se je lahko skrila za čador. Tudi on ji je pomagal, da se je lahko odmaknila od stvarnosti in zbežala v čisto svoje sanje.

Na cesti je bilo sumljivo tiho. Nikjer nikogar. Nič ni spominjalo, da se dogaja revolucija. Le zidovi hiš so bili polni Homeinijevih slik in citatov ter sloganov skupine, imenovane Božja stranka. Nad napisom, ki je pozival k boju za resnico, je bil narisan lik žene. Obraz brez črt, okvirjen v črn čador. »Čigavo resnico. Kakšno resnico?« V zraku je bilo nekaj, neka ukleščenost, neka brezizhodnost, želja, hrepenenje po svobodi, po lepoti.

Knjigo lahko naročite tukaj.

http://www.vseknjige.si/pesem-za-sinin-dzan.htmlPRIPOROČAMO V BRANJE


Zbirka TI SI NAJBOLJŠA MAMA

Priročna in lepo oblikovana darilna knjiga prinaša izbor misli, pregovorov in drugih modrosti znanih osebnosti o mami. Na začetku knjige je stran, namenjena osebnemu posvetilu.

Knjigo lahko naročite tukaj.

http://www.vseknjige.si/ti-si-najboljsa-mama.html


Beverly Glock: 500 SUPERJEDI

Jedi po teh receptih so zelo raznolike: od zdravilnih juh in prečiščevalnih sokov do jedi za izboljšanje imunskega sistema, razstrupljevalnih sladic in prigrizkov za boljši spanec …

Knjigo lahko naročite tukaj.

http://www.vseknjige.si/500-superjedi.html


Barefoot Doctor: ČISTO ČISTA (trda vezava)

S samo nekaj miselnimi veščinami in z minimalnimi telesnimi napori se boste vzpostavili kot bitje, ki je sposobno vsega, od ljubezni, kopičenja bogastva, do malodane nesmrtnosti.

Knjigo lahko naročite tukaj.

http://www.vseknjige.si/cisto-cista-trda-vezava.html


Majda Koren: JULIJA JE ZALJUBLJENA LOL

Zadnji meseci, tedni, dnevi devetletke. To je takrat, preden se začnejo daljša in napornejša poglavja življenja, težave nasploh; ko je deklicam iz revij, knjig in z interneta že vse jasno …

Knjigo lahko naročite tukaj.

http://www.vseknjige.si/julija-je-zaljubljena-lol.html


Fran Saleški Finžgar: GOSPOD HUDOURNIK

Gospod Hudournik, s pravim imenom France Kališnik, uradnik iz Ljubljane, se vsako poletje odpravi na dopust v svojo bajtico Murko, ki jo je sam stesal v planinah pod Stolom.

Knjigo lahko naročite tukaj.

http://www.vseknjige.si/gospod-hudournik.html

nazaj na vrh