Versko obarvana razstava presegla rekord Metropolitanskega muzeja

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Metropolitan Museum of Art Metropolitan Museum of Art Arad/Wikimedia Commons; CC BY-SA 3.0

V priznanem newyorškem Metropolitanskem muzeju so zabeležili nov rekord. Razstavo Nebeška telesa: Moda in katoliška domišljija, ki je bila na ogled med 10. majem in 8. oktobrom, si je ogledalo rekordnih 1,66 milijona obiskovalcev.

Doslej je za najuspešnejšo razstavo v Metropolitanskem muzeju po poročanju francoske tiskovne agencije AFP veljala razstava iz leta 1978 Zakladi Tutankamona, ki je zabeležila 1,36 milijona obiskovalcev.

Razstava Nebeška telesa: Moda in katoliška domišljija je bila na ogled tako na glavni lokaciji Meta na Peti aveniji kot na lokaciji Met Cloisters na severnem Manhattnu in velja za najobsežnejšo v zgodovini muzeja.

Razstava raziskuje vprašanje, kako v dialog vstopata moda ter papeška oblačila in krščanska umetnost. Na ogled so bila tako duhovniška oblačila in dodatki iz Sikstinske kapele, številni še nikoli na ogled zunaj Vatikanskih muzejev.

Tema rekordne razstave Costume Instituta je bila tudi tema tradicionalnega majskega gala večera, ki ga Metropolitanski muzej vsako leto posveti modi, na povabilo vplivne urednice ameriškega Voguea Anne Wintour pa se ga udeleži smetana modne in zabavne industrije.

Odzivi na temo so bili različni. Ko se je denimo Rihanna na dogodku pojavila kot papežinja, so bili številni razburjeni, češ da gre za bogoskrunstvo in norčevanje iz vere.

nazaj na vrh