Pričenjajo se pustne povorke

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Kurentovanje Kurentovanje Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Slovenija bo ta konec tedna v znamenju številnih karnevalov in povork pustnih šem. Že danes bo med drugim veselo v Ljubljani, Kopru in Litiji. V Ljubljani se bo odvil Zmajev karneval, v Kopru jubilejna 10. Istrska pustna povorka, karneval v Litiji pa bo v znamenju volitev.

Tema tokratnega Zmajevega karnevala v Ljubljani bo povezana z evropskim letom kulturne dediščine in 70-letnico Lutkovnega gledališča Ljubljana. Sprevod mask bo krenil ob 11. uri z Novega trga, končal pa se bo na Kongresnem trgu, kjer se bodo skupine predstavile.

V Litiji, kjer so karnevalske dogodke vedno povezali s političnimi temami, se bodo na današnjem karnevalu osredotočili na letošnje parlamentarne in lokalne volitve. Po ulicah se bodo sprehajali zelo resni kandidati za politične položaje, spremljale pa jih bodo volilne kuhinje in volilni cukrčki.

Na povorki v Kopru bodo med drugim smešili zaplete pri gradnji drugega tira Koper-Divača.

Na jubilejnem 20. karnevalu na Igu tako kot zadnja leta pričakujejo približno tisoč mask.

Veliko dela bodo imele danes nekatere tradicionalne pustne maske, med njimi škoromati iz Hrušice pri Ilirski Bistrici. Že dopoldne bodo začeli pobirati darove, kar bo trajalo ves dan.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.