Predstavitev knjige »Stavka, ki je iztirila rdeči režim« v Zidanem Mostu Izpostavljeno

Nekaj izvodov knjige bo mogoče kupiti. (foto: arhiv Demokracije) Nekaj izvodov knjige bo mogoče kupiti. (foto: arhiv Demokracije)

Občinski odbor SDS Radeče vabil na predstavitev knjige »Stavka, ki je iztirila rdeči režim« in sicer v petek, 16. februarja 2018, ob 18h v gostilni Zidanomoščanka – Kjuder, Zidani Most 18.

 

Gosta večera bosta avtorja knjige Slavko Kmetič, sicer nekdanji vodja stavkovnega odbora, in Gašper Blažič, novinar Demokracije. Pogovor bo povezovala mag. Jelena Konda.

Vabljeni k branju zgodovinskega orisa stavke strojevodij iz leta 1988 in pričevanja tedanjega vodje stavkovnega odbora Slavka Kmetiča, kasnejšega predsednika prvega demokratičnega sindikata, to je Sindikata strojnega osebja Slovenije in Istre, danes Sindikata strojevodij Slovenije. Knjiga orisuje okoliščine, zaradi katerih je prišlo do stavke strojevodij. To nekateri režimski mediji še danes opisujejo kot spolitizirano stavko, ki naj bi bila kriva za porazno stanje na železnicah. V resnici pa je šlo za dejanje, ki je po stavki v Litostroju leta 1987 do temeljev pretreslo tedanji komunistični režim v Sloveniji in Jugoslaviji.

Slavko Kmetič: »Na zboru delavcev sem takrat zavpil, naj pogledamo Poljsko. Poljaki so se zbudili, kdaj se bomo mi? Bolje je živeti en dan kot lev kot sto let kot ovca. Naslednji dan je bil sestanek partije, prijavili so me ljudski milici in tretji dan je prišla pome…«

nazaj na vrh