Na zaključni prireditvi sta Avstrija in Mohorjeva Celovec podelili preko 2000 knjig

Na slovesnosti so podelili knjige v obliki vrednostnih bonov. Na slovesnosti so podelili knjige v obliki vrednostnih bonov. Matic Štojs Lomovšek

Avstrijska veleposlanica, mag. Sigrid Berka, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, dekan Ivan Olip, sta danes dopoldne v prostorih Trubarjeve hiše literature v Ljubljani, devetim nedobičkonosnim ustanovam na področju Republike Slovenije podarila pester izbor knjig slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev.

Knjige v vrednosti 50.000 evrov so prejele organizacije, ki so dejavne na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju. Podarjene knjige bodo dobitniki v Sloveniji in tokrat tudi na Hrvaškem prejeli že v naslednjih dneh. Slovesnost, na kateri so podelili knjige v obliki vrednostnih bonov, so glasbeno obogatili glasbeniki iz Mežice in Škofijske klasične gimnazije iz Šentvida pri Ljubljani.

Poslanstvo Mohorjeve družbe v Celovcu

Veleposlanica Sigrid Berka je ob tem poudarila, »da so knjige, branje in literarne globine del naše kulture sedaj in da bodo to tudi v prihodnje. Ali bo res tako, je odvisno od nas samih. In k temu, da omogočimo branje tudi tistim, ki morda nimajo materialnih osnov zato, da bi si kupili knjige, prispeva akcija Podarjamo knjige.« Dekan Olip vidi v akciji nadaljevanje poslanstva Mohorjeve družbe v Celovcu: »V današnjem globaliziranem in digitaliziranem svetu je Mohorjeva še posebej poklicana, da povezuje slovenski narod in plete mrežo vzajemnosti. S tem hoče poudariti svojo skrb za ohranjevanje jezika med Slovenci doma kot tudi zunaj meja Slovenije in obenem naprej izpolnjuje svoje poslanstvo negovanja slovenskega jezika in ohranjanja kulture.«

Knjige so spodbuda in povezovalno sredstvo med državama

Letošnji izbor knjig, gre za preko 2.000 izvodov, predstavlja različno opisovanje Slovenije in Avstrije ter njune skupne točke in razlike. Knjige bodo pomagale pri spoznavanju obeh držav in prispevale njunemu zbližanju ter bodo hkrati tudi spodbuda za branje in razvijanje bralne kulture. Knjižni paket so v obliki bona so letos prejeli: Društvo Medgeneracijski center Mežica, Osnovna šola Alojzija Šuštarja v Zavodu sv. Stanislava, Slovenska karitas, Slovensko društvo Bazovica z Reke, Škofijska gimnazija Vipava, Zavod karitas Samarijan, Zveza kočevarskih organizacij / Dachverband der Gottscheer Organisationen, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji / Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien, Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Več kot 50.000 izvodov knjig

V akciji, ki ob sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe v Celovcu,poteka že vse od leta 2002 je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih več kot 50.000 izvodov knjig. Prejemniki so nevladne organizacije, ki delujejo na področju Republike Slovenije, a tudi različna slovenska društva zunaj Slovenije. Akcija Podarimo knjige podpira širjenje slovenske knjige kot pomembne kulturne dobrine.

nazaj na vrh