Na severu Švice so odkrili zgodnje skice za Malega princa

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Na severu Švice so odkrili zgodnje skice za Malega princa, svetovno znano knjigo francoskega avtorja in pilota Antoinea de Saint-Exuperyja. Skice so v dobrem stanju našli v mapi z drugimi deli v zgradbi v Winterthuru, je poročanje lokalnih medijev povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Skice je leta 1986 na dražbi v kraju Bevaix kupil zbiratelj in nepremičninski mogotec Bruno Stefanini, ki je umrl lani, je pojasnila kuratorka Fundacije za kulturo v Winterthuru Elisabeth Grossmann. Eden največjih švicarskih zbirateljev je zbral več 10.000 del in v Winterthuru ustanovil fundacijo za upravljanje teh umetniških del.

Najdene skice vključujejo podobo Malega princa, ko se pogovarja z lisico, pijanca, ki sedi na svojem planetu, in kultno podobo boe, ki je pravkar pojedla slona. Muzej v Winterthuru bo zdaj po besedah kuratorke o odkritju obvestil knjižnico in muzejem Morgan v New Yorku, ki hranijo izvirne podobe.

Novelo oziroma zbirko zgodb za otroke Mali princ, ki opisuje medzvezdno potovanje istoimenskega junaka, so prevedli v 270 jezikov in prodali 145 milijonov izvodov po vsem svetu. Saint-Exupery jo je napisal leta 1942 med eksilom v ZDA, kamor je pobegnil po napadu Nemčije na Francijo. Prvič so jo objavili leta 1943.

Avtor je živel tudi v Švici, in sicer od leta 1915 do 1917, kjer je obiskoval šolo v kantonu Fribourg. Skrivnostno je izginil nad Sredozemljem 31. julija 1944, kmalu po vzletu v vojni misiji.

nazaj na vrh