Ljubljanska Opera očitno v celoti obglavljena; je to protest proti ravnanju ministrstva za kulturo?

Ljubljanska opera je od včeraj obglavljena... (foto: Wikipedia) Ljubljanska opera je od včeraj obglavljena... (foto: Wikipedia)

Včeraj smo objavili neuradno informacijo o odstopu direktorja SNG Opera in balet Petra Sotoška Štularja, ki je želel odstop skriti pred javnostjo, vendar neuspešno. Poslali smo mu tudi vprašanje o odstopu, vendar se doslej še ni odzval.

 

Očitno pa v svojem ravnanju ni bil osamljen, saj sta odstopila tudi predsednik sveta zavoda Nenad Firšt in predsednik strokovnega sveta Matjaž Drevenšek. Sotošek Štular je zapisal, da hiše ne zapušča z lahkim srcem, vendar pa so nekatere stari postale »preveč moteče«. Ob tem je posebej omenil »škandalozno ignorantski odnos ministra za kulturo« ter destruktivnost znotraj umetniških korpusov in sindikalnih struktur. Kar se tiče sindikatov, nam je eden od njih namignil, da si je namesto reševanja problemov izbral »easy way out«, torej najlažji izhod.

Največ kritik je sedaj že nekdanji ravnatelj opere naslovil na aktualnega ministra za kulturo Antona Peršaka, ki v svojem mandatu ljubljanske opere ni obiskal niti enkrat. »Znal pa je – po uspešni sanaciji milijonske izgube – zavod kaznovati s prepolovitvijo sredstev za delovanje hiše, torej za splošne stroške.« Sotošek Štular sicer vodi Opero od leta 2013 naprej (po odhodu Mitje Bervarja, ki je bil nato predsednik državnega sveta), odstopil pa je pol leta pred iztekom petletnega mandata.

Kot poroča Delo, ministrstvo za kulturo že dlje časa išče novega kandidata za ta položaj. Prvi, lanski razpis ni uspel, letošnji pa še ni zaključen. Glede na to, da sta odstopila tudi predsednik sveta opere ter predsednik strokovnega sveta, bo moralo ministrstvo najti rešitev z imenovanjem vršilca dolžnosti, saj je ljubljanska opera praktično obglavljena.

nazaj na vrh