fbpx

Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v Ljubljani

Direktorica Študijskega centra za narodno spravo dr. Andreja Valič Zver pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani. Foto: Twitter Direktorica Študijskega centra za narodno spravo dr. Andreja Valič Zver pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani. Foto: Twitter

Študijski center za narodno spravo je letos 23. avgust - evropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov obeležil v petek, 21. avgusta 2020 s polaganjem cvetja na treh spominskih lokacijah v Ljubljani in sicer:

 

- pred spominsko ploščo ameriškega veleposlaništva na Prešernovi ulici 31,
- pred spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu 2 in
- pred zaporniškimi celicami na Beethovnovi 3.

Zaradi zdravstvenih razmer je obeležitev potekala v prilagojeni obliki in ožji delegaciji. Pred ameriškim veleposlaništvom se je delegaciji SCNR pridružila ga. Elizabeth MacDonald, vodja sektorja za ekonomske in politične zadeve ameriškega veleposlaništva, pred zaporniškimi celicami pa je bil prisoten irski veleposlanik njegova ekscelenca Myles Patrick Geiran. Spominskega dogodka so se na vseh treh mestih udeležili tudi pripadniki garde slovenske vojske, ki so položili vence v imenu Vlade Republike Slovenije in kvintet policijskega orkestra, ki je svečanost polepšal z izvedbo domovinskih pesmi.

Ob imenovanih pomnikih so zbrani počastili spomin na milijone žrtev totalitarnih režimov po svetu in se še posebej spomnili vseh, ki so bili žrtve treh totalitarizmov 20. stoletja na slovenskem ozemlju.

 

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.