Brazilski muzej v krizi prodaja sliko Jacksona Pollocka

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Jackson Pollock (foto: Twitter) Jackson Pollock (foto: Twitter)

Zasebni Muzej moderne umetnosti iz Ria de Janeira je za zagotovitev svojega nadaljnjega obstoja primoran v prodajo enega najpomembnejših del iz svoje zbirke. Gre za sliko ameriškega umetnika Jacksona Pollocka z naslovom Št. 16 iz leta 1950. Po znanih ocenah naj bi bilo Pollockovo delo vredno 25 milijonov ameriških dolarjev.

 

Iz muzeja so sporočili, da jim primanjkuje sredstev za delovanje, s prodajo Pollockove slike pa bodo ustvarili fond, iz katerega bodo lahko črpali sredstva za prihodnjih 30 let. Delo je muzej sicer dobil v dar od nekdanjega ameriškega podpredsednika Nelsona Rockefellerja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Pollock velja za enega najvplivnejših ameriških umetnikov 20. stoletja, njegove slike na umetniškem trgu dosegajo astronomske, večmilijonske vrednosti.

Muzej iz Ria bo prvi v Braziliji, ki bo izvedel tovrstno prodajo, kar je sicer pogosta praksa v Evropi in ZDA. Brazilski muzejski institut je Muzej moderne umetnosti pozval, naj o celotni potezi ponovno razmisli in poišče drugo rešitev, da se izkoplje iz finančnih težav, v katerih so se sicer znašli številni muzeji v državi.

Po drugi strani pa je odločitev podprl brazilski kulturni minister, ki je dodal, da bo s prodajo Pollockove slike Muzej moderne umetnosti manj podvržen gospodarski krizi in hkrati manj odvisen od donacij in drugih podpor.

V Riu de Janeiru se vse od Olimpijskih iger leta 2016 zaradi nakopičenega dolga spopadajo s težko finančno situacijo. Prav tako se cela država še pobira za posledicami recesije, ki je še pred olimpijado prizadela Brazilijo.

nazaj na vrh