Vloma v Slovenski Bistrici in Mariboru

foto: arhiv Demokracije foto: arhiv Demokracije

Neznani storilec je vlomil v poslovne prostore podjetja v Slovenski Bistrici in s tem podjetje po nestrokovni oceni oškodoval za približno dvajset tisoč evrov. V poslovni prostor je bilo vlomljeno tudi v Mariboru, skupna materialna škoda pa znaša več tisoč evrov.

 

V času od 12. do vključno 23. 3. 2018, na območju Republike Slovenije potekajo poostrene aktivnosti, s poudarkom na nadzoru uporabe varnostnih pasov v cestnem prometu. V okviru teh aktivnosti bodo policisti na območju Policijske uprave Maribor jutri, v sredo, 21. 3. 2018, med 7. in 14. uro izvajali poostren nadzor cestnega prometa nad uporabo varnostnih pasov pri voznikih in potnikih motornih vozil ter nad uporabo ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. Namen poostrenega nadzora je vplivati na povečanje uporabe varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok ter s tem zmanjšati posledice prometnih nesreč.

Prometno varnostne razmere na območju PU Maribor so bile sicer v letu 2017 boljše kot v enakem obdobju 2016 [v letu 2016 so bile prometno varnostne razmere na območju PU Maribor najslabše v zadnjih petih letih]. V tem obdobju smo obravnavali 3.470 (3.542) ali 2 % manj prometnih nesreč. Od tega so obravnavali 18 (22) prometnih nesreč s smrtnim izidom in 1.155 (1.238) ali 7 % manj prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. V teh prometnih nesrečah je 19 (24) udeležencev umrlo, 101 (102) ali 1 % manj je bilo hudo telesno poškodovanih in 1.456 (1.580) ali 8 % manj lahko telesno poškodovanih.

V letu 2017 je delež uporabe varnostnih pasov pri udeležencih prometnih nesreč znašal 92,6 % (90,5 %). V prometnih nesrečah IV. kategorije oziroma pri mrtvih udeležencih, ki bi lahko uporabljali varnostne pasove, je bil delež uporabe varnostnih pasov 50 % (46,7 %). Pri hudo telesno poškodovanih udeležencih je bil delež uporabe varnostnih pasov 70 % (57,6 %). Delež uporabe varnostnih pasov pri udeležencih v prometnih nesrečah je bil manjši od 92,6 % na območjih PP Ruše [76,4 %], PP Maribor I [87,3 %], PP Šentilj [89,2 %] in PP Ormož [90,9 %].

Nadzorstvene aktivnosti na področju uporabe varnostnih pasov so se na območju PU Maribor v letu 2017 pri nadzoru cestnega prometa povečale, saj so policisti ugotovili 6.955 (6.768) ali 3 % več tovrstnih kršitev (v primerjavi s povprečjem zadnjih treh mesecev 2016). Delež kršitev uporabe varnostnih pasov predstavlja 13,2 % vseh ugotovljenih kršitev cestno prometnih predpisov. Največ kršitev s tega področja so ugotovili policisti PPP Maribor, več kršitev glede na povprečje zadnjih treh mesecev 2016 pa so v letu 2017 ugotovili policisti PP Šentilj, PP Maribor I, PP Slovenska Bistrica, PP Rače, PPP Maribor in PP Gorišnica. Relativno majhno število tovrstnih kršitev oz. manj kršitev od primerljivih enot so ugotovili policisti PP Podlehnik.

Privezanost z varnostnim pasom je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na posledice prometnih nesreč, kar kažejo tudi navedeni statistični podatki. Zato je treba z aktivnostmi policije vplivati na udeležence cestnega prometa, da bodo na vseh sedežih motornih vozil, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, le te uporabljali na način kot ga je predvidel proizvajalec vozila.

Poleg tega je z aktivnostmi policije treba vplivati tudi na starše, da bodo otroke v motornih vozilih prevažali varovane z ustreznimi zadrževalnimi sistemi, saj so otroci v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi kot potniki - praviloma v več kot 65 % deležu glede na njihovo udeležbo v cestnem prometu.

nazaj na vrh