Vlak trčil v traktor Izpostavljeno

foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel šest obvestil o prometnih nesrečah, po dve prijavi o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in poškodovanje tuje stvari.

 

Včeraj opoldan je na območju Žirovnice vlak na nezavarovanem prehodu trčil v traktor. V nesreči je nastala samo materialna škoda, dogodek je povzročil približno 90 minutne zamude vlakov, po ugotovitvah jeseniških policistov pa je razlog za nesrečo napačna ocena razdalje traktorista do točke ustavljanja, saj je zapeljal preveč proti prehodu in s tem zaprl pot vlaku.

Vsak udeleženec cestnega prometa – pešec, kolesar, mopedist, voznik itd. – se mora ustaviti pred prehodom čez železniško progo in to na zadostni oddaljenosti na območju prehoda. Kjer je prehod zavarovan z zapornicami je točka ustavitve nekaj metrov pred njimi, na nezavarovanih prehodih, kjer je tveganje večje, pa se mu je treba približati še bolj previdno ter se pred njim na zadostni razdalji vsakič ustaviti in se prepričati o varnem prehodu mimo. Vozniki naj na območjih prehodov cest čez železniško progo vzdržujejo tudi ustrezno varnostno razdaljo do vozil pred njimi.

Na Slovenskem Javorniku je včeraj popoldan odprta stranica kasona na tovornem vozilu zadela peško in ji huje poškodovala roko. Stranica se je odprla med vožnjo, pri čemer je eden od pešcev uspel odskočiti, poškodovana peška pa ne več. O dogodku policisti še vodijo postopek.

Na   območju Preddvora je včeraj zvečer zagorelo v prostoru

stanovanjske hiše, kjer je bila nameščena grelna blazina. Kriminalisti so v ogledu zavarovali material za nadaljnje delo. V dogodku je nastala manjša materialna škoda, poškodovana pa ni bila nobena oseba.

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali tri prijave pogrešanih oseb. Popoldan so na območju Radovljice krajši čas iskali starejšo občanko, ki se ni vrnila s sprehoda, in jo našli; zvečer so v Škofji Loki iskali in našli moškega, katerega pogrešitev je bila prijavljena v Ljubljani; v okolici Kranja pa so pozno zvečer našli še občana, ki je bil zvečer prav tako prijavljen kot pogrešan.

Na cestah se že pojavljajo kolesarji posamezniki in skupine, kolesarska sezona pa se že počasi začenja. Ta dejavnost na cesti je lahko varnejša če vsi udeleženci upoštevajo prometne predpise in razumejo pravila souporabe prometnih površin, pri čemer nevarnost lahko povzroči posameznik, skupina ali pa vozniki motornih vozil, vsak s svojimi manevri in udeležbo. Kolesarji tvegajo tesna prehitevanja kadar vozijo po dva vzporedno ali v skupinah brez prekinitev; padce, kadar vozijo na neustrezni varnostni razdalji, kar je pri vožnji v skupinah večkrat opaženo; nesreče pa se dogajajo tudi zaradi neprilagojene hitrosti vseh udeležencev, odvzemov prednosti itd.

Vožnja po sredini vozišča ali situacije, ko kolesarji uporabljajo ves prometni pas, so zanje nevarne, dejanje je prepovedano in zelo ovira promet. Zato opozarjamo, da mora biti vsako kolesarjenje v skupini varno, skupine naj bodo manjše (do pet) in naj vozijo en za drugim na ustrezni razdalji. Če je skupina večja naj se razdeli na več manjših, tako da jih bodo vozniki lahko varno prehitevali. Vzporedno kolesarjenje, po največ dva kolesarja je dovoljeno samo z licenco kolesarske zveze in ustreznim spremstvom, sicer pa ne.

Kolesarji sodijo v skupino ranljivejših udeležencev, v nesrečah redko ostanejo nepoškodovani, pojavljajo pa se tudi v smrtnih prometnih nesrečah.

Lani sta na gorenjskih cestah umrla dva kolesarja. Eden je bil žrtev, drugi pa povzročitelj nesreče.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.