Ste vedeli, zakaj so včeraj zaprli poslovalnice Lekarna Ljubljana? Razlog je izsiljevalski virus, računalniški sistem, ki ga dobavlja tajkun Hakl, povsem pokleknil pred njim!

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Fotografija je simbolična. (foto: Wikipedia) Fotografija je simbolična. (foto: Wikipedia)

Lekarna Ljubljana je bila v ponedeljek tarča napada izsiljevalskega virusa, ki je začasno onemogočil delovanje informacijskega sistema, so sporočili. Ponovna vzpostavitev sistema je v zaključni fazi. Pričakujejo, da bodo enote danes postopoma začele izdajo zdravil v polnem obsegu. Incident so prijavili pristojnim institucijam in organom pregona.

 

Delovanje enot Lekarne Ljubljana za zdaj ostaja moteno, v vseh pa trenutno izdajajo zdravila na papirnati recept. Bolniki naj imajo ob izdaji zdravil na papirnati recept s seboj tudi kartico zdravstvenega zavarovanja, so navedli v zavodu.

Podrobnejših informacij o dogodku zaradi poteka preiskave v Lekarni Ljubljana še ne morejo podati, so navedli. Vse enote lekarn so sicer zaprli že v torek, kot razlog pa navedli tehnične težave.

V torek zvečer so nato odprli enoto pri polikliniki, v kateri je bilo mogoče prevzeti zdravila prav tako le s fizičnim receptom. O tem so obvestili tudi zdravstvene delavce v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in zdravstvenih domovih, v katerih so organizirane dežurne službe.

Na ljubljanskem oddelku za zdravje in socialno varstvo mestne občine so za STA v torek pojasnili, da so s predstavniki vodstva Lekarne Ljubljana v stalnem stiku.

Zdravila na recept je v Ljubljani sicer mogoče prevzeti v 14 zasebnih lekarnah s koncesijo. Seznam je naveden na spletni strani Lekarniške zbornice Slovenije, zasebne lekarne s koncesijo so na koncu seznama.

nazaj na vrh