Senat novogoriškega sodišča uvedel preiskavo glede trgovine z orožjem

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografiaj (foto: Pixabay) Simbolična fotografiaj (foto: Pixabay)

Dobri dve leti po razkritju trgovine z orožjem, ko so oktobra 2015 slovenski, hrvaški in italijanski policisti v skupni akciji zasegli večjo količino različnih kosov orožja, je novogoriško sodišče štirim obdolženim poslalo sklepe o uvedbi preiskave, poročajo današnje Primorske novice.

 

Mednarodno usklajena preiskava, ki jo je koordiniral Europol, se je začela po tistem, ko so leta 2014 v kraju Artegna blizu Vidma v Italiji pri dveh zbirateljih odkrili pravi arzenal s številnimi puškami kalašnikov, avtomatskim orožjem, strelivom, bombami, minami, detonatorji ... Ob usklajenem delovanju videmskega in novogoriškega tožilstva so skupaj začeli preiskovati več ljudi, ki naj bi bili povezani z mednarodnim prometom z vojaškim orožjem. Sredi oktobra leta 2015 so v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem izvedli zaključno akcijo in opravili številne hišne preiskave.

V Sloveniji so na območju šestih policijskih uprav - na Primorskem predvsem na Goriškem in v okolici Ilirske Bistrice - zasegli skupno 23 avtomatskih pušk, 12 mitraljezov, 33 pušk, 31 pištol in revolverjev, deset minometov, več kot 11.000 nabojev, 15 ročnih bomb in tri mine, metalca ročnih bomb, raketomet, sedem težkih strojnic, sedem minsko-eksplozivnih sredstev in več delov drugega orožja.

Novogoriški kriminalisti so tožilstvu ovadili pet moških, tedaj starih od 30 do 49 let. Očitali so jim 19 kaznivih dejanj. Potem ko je eden od peterice osumljencev krivdo priznal in jo odnesel s pogojno obsodbo, je bila usoda preostalih štirih osumljencev "v rokah" Nacionalnega forenzičnega laboratorija v Ljubljani, kjer so pripravljali strokovno mnenje o vrsti in stanju zaseženega orožja, še navajajo Primorske novice.

Kot je za časnik povedala vodja novogoriškega tožilstva Damijana Bandelj, so po prejetju potrebnih mnenj o uvrstitvah orožja februarja lani zahtevali preiskavo. Za tem so zahtevo za preiskavo dopolnili sredi julija 2017 in jo razširili sredi oktobra 2017. Z uvedbo preiskave se prvotno ni strinjal preiskovalni sodnik, senat pa jo je konec decembra lani končno uvedel.

nazaj na vrh