fbpx

Mrtvo pijan s 3,6 promila povzročil nesrečo Izpostavljeno

foto: Policija.si foto: Policija.si

Policisti  Policijske  uprave  Novo  mesto  so  intervenirali  v  33 nujnih primerih  in  na  številko  113  prejeli  144  klicev.  Obravnavali so šest prometnih  nesreč,  v  katerih  je  nastala  premoženjska  škoda in zasegli avtomobil  kršitelju  cestno  prometnih  predpisov,  ki  ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja.

 

Posredovali so zaradi štirih kršitev javnega reda in miru  na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali  sume  kaznivih  dejanj tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave.

S  strehe objekta v Šmarjeških Toplicah je nekdo odtujil bakrene žlebove in povzročil za okoli 600 evrov škode.

Krški  policisti  so  bili  okoli  22.30  obveščeni  o  prometni  nesreči v Mrtvicah,  kjer  naj  bi voznik tovornega vozila trčil v stanovanjsko hišo. Opravili  so  ogled  in  ugotovili, da je nesrečo povzročil 52-letni voznik tovornega  vozila  Volkswagen  caddy,  ki je zaradi vožnje preblizu desnemu robu  vozišča  izgubil  oblast  nad  vozilom. Preko pločnika je zapeljal na
dvorišče  stanovanjske  hiše  in trčil v hišo in v drevo.

Povzročitelj se v nesreči  ni  poškodoval,  med  postopkom pa so policisti ugotovili, da nima veljavnega  vozniškega  dovoljenja, saj mu je zaradi hujših kršitev sodišče že   v   letu  2008  izreklo  sankcijo  prenehanja  veljavnosti  vozniškega dovoljenja.  52-letni  voznik  je  vozil  pod  vplivom  alkohola,  v  litru izdihanega  zraka  je  imel 1,72 miligramov alkohola. Vozilo so mu zasegli, zaradi  kršitev  izdali  plačilni  nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

V   letu  2017  so  policisti  na  območju  Policijske  uprave  Novo  mesto obravnavali 1470 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 11 udeležencev, 79 je bilo  hudo  poškodovanih  in  610 lažje poškodovanih. Delež alkoholiziranih povzročiteljev  prometnih  nesreč  je  bil  skoraj  10%,  povprečna stopnja alkoholiziranosti  pa  je  znašala  1,40  gramov alkohola na kilogram krvi. Skoraj  80% alkoholiziranih povzročiteljev je imelo v organizmu več kot 1,1 gramov  alkohola  na kilogram krvi. Primarni vzroki prometnih nesreč, ki so jih  povzročili  ti vozniki so bili v največ primerih neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje. Od 11 povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim  izidom  jih  je bilo sedem pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil.

Še  posebej  v  teh  dneh,  ko  so  vozne  razmere  zaradi  snega in nizkih temperatur   izrazito   zahtevne,   vse   voznike  opozarjajo  na  dosledno upoštevanje  cestno  prometnih  pravil.  Za volan naj sedejo le trezni in v ustreznem  psihofizičnem  stanju,  hitrost  in  način vožnje pa prilagodijo razmeram na cesti in svojim sposobnostim.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.