fbpx

Na območju Vrtače plaz odnesel deskarja

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Wikipedia foto: Wikipedia

Na južnem pobočju Vrtače v Karavankah je danes dopoldan snežni plaz odnesel turnega smučarja oz. deskarja. Ker je imel pri sebi plazovni nahrbtnik, so ga gorski reševalci lahko locirali in rešili, kljub temu pa je utrpel telesne poškodbe. Gorenjski policisti so ob tem znova opozorili obiskovalce gora na veliko previdnost pred plazovi.

 

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, se je dogodek zgodil na plazovitem južnem pobočju Vrtače. V kritičnem trenutku nekaj po 9. uri so se na območju zadrževali trije smučarji s snežnimi deskami. Dva sta pobočje presmučala, zadnjemu pa se je utrgal plaz suhega snega širine okoli 60 in dolžine več kot 300 metrov.

Po približno 300 metrih sta se plaz in deskar, ki je uporabljal plazovni oz. ABS nahrbtnik, ustavila. Deskar je ostal na površju in utrpel telesne poškodbe. Kljub hitremu prihodu reševalne ekipe na kraj je bil že podhlajen, s helikopterjem pa so ga prepeljali v jeseniško bolnišnico. Po prvih podatkih njegovo življenje zaradi poškodb ni ogroženo.

Deskarji so uporabljali zaščitno opremo, ki je zelo priporočljiva v takih razmerah, vendar pa ta ni vsemogočna in ne more preprečiti vsega, je poudaril predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos in dodal, da je tveganje kljub nižji stopnji nevarnosti plazov na izpostavljenih območjih še vedno zelo veliko.

Na območju, kjer se je zgodila nesreča, se sneg še ni preobrazil. Pod človeško težo se je udiral za več kot en meter, kar je oteževalo reševanje. Zelo tvegane razmere pa so tudi na območju Begunjščice. Policisti so opozorili na veliko previdnost in izogibanje območjem, ki so ali bi lahko bila nevarna, ter pozvali k upoštevanju osnovnih pravil gibanja v gorah.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.