fbpx

Na Gorenjskem trije dimniški požari

Fotografija je simbolična. (foto: Twitter) Fotografija je simbolična. (foto: Twitter)

Gorenjski  operativno  komunikacijski  center  je v zadnjih 24 urah sprejel šest  obvestil  o prometnih nesrečah, po eno prijavo o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in v zasebnem prostoru, ter dve prijavi dimniških požarov.

Dimniški požari

V zadnjih dveh dneh so gorenjski policisti obravnavali tri prijave  dimniških  požarov,  letos  okoli  30. V ponedeljek popoldan so se vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta, včeraj popoldan je pri dimniku v  večstanovanjskem  objektu izbruhnil  požar  in povzročil za nekaj tisoč eurov  materialne  škode,  še  en  dogodek  z  vžigom  saj  v  dimniku brez materialne škode pa so policisti obravnavali včeraj tudi pozno popoldan.

V večini prijav dimniških požarov materialna škoda ni nastala, saj se ogenj ni  razširil  na druge dele objektov, dogodki pa so bili večinoma posledica nepravilnega  odzračevanja  in  vžiga  dimnih  saj  v dimnikih, ki je lahko posledica  nerednega  čiščenja,  daljše  neuporabe  kurilne naprave in nato uporabe brez ustreznih predhodnih pregledov oziroma zaradi dotrajanosti ali nestrokovne vgradnje dimnih naprav.

V  teh  dneh  so  grelne  naprave  in dimniki zaradi nizkih temperatur zelo obremenjene,  velika  pa  je  tudi  nevarnost  širjenja  ognja, če pride do požara. V bližini dimnika in kurilnih naprav se ne odlaga gorljivih stvari, tla in stene okoli kurilne naprave pa naj bodo iz negorljivih materialov.

Gasilci  pa  svetujejo  tudi  nakup  in  vgradnjo  detektorjev  ogljikovega monoksida.  Pri  gorenju  namreč  lahko  pride  do  nepopolnega  gorenja in posledično  izhajanja  CO  v  prostor,  ki  je v določenih količinah smrtno nevaren.

Če  je  prišlo do dimniškega požara se kurilne naprave do celovite sanacije in opravljenih pregledov ne sme uporabljati.

V  primeru  požara  takoj  pokličite  na  interventno številko 112, ker pri gorenju  nastajajo  visoke  temperature in lahko pride bodisi do poka dimne tuljave  in  posledično izhajanja dimnih produktov v prostor ali pa tudi do pregretja predmetov okoli dimnika in posledično do požara v prostoru.

Nesreča  peške

Škofjeloški  policisti so danes zgodaj zjutraj obravnavali nesrečo  z  udeležbo osebnega avtomobila in peške. Nesreča se je zgodila na prehodu   za  pešce  in  med  prečkanjem  ceste  peške.  Peška  je  telesno poškodovana.

Vozniki,  prehodom  za  pešce  se  približujte  z  zmanjšano  hitrostjo  in previdno,  pešcem  pa omogočajte varno prečkanje ceste. Če vidite pešca, ki stoji  pred  prehodom,  mu  ustavite  na zadostni razdalji pred prehodom in omogočite  varno prečkanje. Promet spremljate tudi pešci in opazujte vozila ter dejanja voznikov, ki se vam približujejo.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.