Lenarčič v teh dneh leti nad Sibirijo

  • Napisal  Green Light World Flight
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Andrej Dubrovin in Matevž Lenarčič. Andrej Dubrovin in Matevž Lenarčič. Vir: GLWF

Matevž Lenarčič, znani slovenski letalec, ki letos izvaja okoljsko raziskovalno misijo Green Light World Flight nad Azijo, se v družbi kopilota Andreja Dubrovina prebija čez Sibirijo. V naslednjih dveh dneh bosta pilota skušala doseči Moskvo, še pred državnim praznikom, ko je nad rusko prestolnico zaprt zračni prostor.

Letenje nad Sibirijo spremljajo nizke temperature in občasne snežne plohe, pogost nasprotni veter ter velike količine ledu, ki so nabirajo na letalu. Še posebej težavno je bilo letenje med Krasnojarskom in Omskom, kjer sta Lenarčič in Dobrovin zaradi slabega vremena večji del poti letela na višini 3000 metrov in med oblaki, temperatura pa se je spustila celo pod minus dvajset stopinj. Zaradi stalnega nabiranja ledu na letalu je zamrznilo in začasno odpovedalo višinsko krmilo, vendar sta izkušena pilota težavo odpravila brez večjih tveganj.

Tudi za nadaljevanje poti so vremenske napovedi za območje nad Uralom slabe, zato je že odpadel današnji polet proti Čeljabinsku in Ufi. V kolikor se vreme kmalu ne izboljša, bo tudi Lenarčičeva vrnitev na mariborsko letališče, predvidena za 10. maj, najverjetneje zamujala za kakšen dan.

Spremljajte nas na: www.worldgrennflight.com

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.