Izsiljevalci so zahtevali 30.000 evrov

Izsiljevalci so zahtevali 30.000 evrov

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Policijske uprave Maribor so obravnavali kaznivo dejanje izsiljevanje po 213. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), storitve katerega so osumljeni trije državljani Slovenije stari med 21 in 24 let.

Državljan  Slovenije je 3. 8. 2020 kriminalistom naznanil, da mu je neznani storilec  v  nabiralnik pred stanovanjsko hišo nastavil pismo, v katerem mu grozi,  da bo o njem odkril določena dejstva, ki bi škodovala njegovi časti in dobremu  imenu, ter ga s tem hotel prisiliti, da bi mu v zameno izročil 30.000  evrov. Kriminalisti so na kraju dogovorjene predaje denarja prijeli 21-letnega   osumljenca,  ki  mu  je  bila  odvzeta  prostost in odrejeno pridržanje.

Kriminalisti so z nadaljnjim zbiranjem obvestil že naslednji dan odvzeli prostost še dvema sostorilcema, starima 22 in 24  let,  za katera so ugotovili, da sta skupaj s prvim osumljencem v sostorilstvu izvršila navedeno kaznivo dejanje.

Z  zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da so osumljeni na svetovnem spletu oz. medmrežju po naključju prišli do posnetkov video nadzornega sistema nameščenega v  stanovanjski hiši oškodovanca. Z namenom, da si pridobijo protipravno premoženjsko korist v višini 30.000 evrov so oškodovancu zagrozili, da bodo objavili posnetke video-nadzornega sistema z vsebino, ki bi škodovala njegovi časti in dobremu imenu.

Osumljenim je  bilo po prenehanju razlogov pridržanje odpravljeno, zoper njih pa bo po zbranih obvestilih na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podana kazenska  ovadba za kaznivo dejanje izsiljevanja po 3. v zvezi z 2. odstavkom 213. člena KZ-1, za katerega je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Pri  22-letnem osumljencu so na hišni preiskavi bile najdene tudi snovi, za katere obstaja sum, da gre za prepovedane  snovi v  športu in bo po opravljeni analizi na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju podana kazenska ovadba za  kaznivo dejanje  neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu KZ-1. Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do desetih let.

Prav tako je pri istem osumljencu bil najden »topovski udar M81«, ki po Zakonu o orožju spada med prepovedano orožje, zaradi česar bo zoper njega podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva po  307. členu KZ-1, za katero je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do petih let.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.