Goljufi prodajali ponaredek zlata in ponujali ugodna posojila Izpostavljeno

V tovornjaku so našli šest tujcev. (foto: PU Novo mesto) V tovornjaku so našli šest tujcev. (foto: PU Novo mesto)

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 31 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 130 klicev. Obravnavali so šest prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi treh kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe.

 

Novomeški kriminalisti in policisti so pridobili odredbo sodišča in opravili hišno preiskavo na naslovu bivanja 43-letnega osumljenca v okolici Novega mesta. Med hišno preiskavo so našli in zasegli 50 ploščic iz kovine rumene barve, le po videzu podobne naložbenim zlatim ploščicam. Policisti sumijo, da gre za predmete, ki jih storilci uporabljajo pri izvrševanju goljufij, ki so se pojavljale na našem območju in o katerih smo javnost obvestili v mesecu februarju. Pozivamo vse, ki so podobne ploščice kupili od neznanih oseb in po nizki ceni, da preverijo pristnost zlata. Če ugotovijo, da ne gre za pravo zlato in so bili žrtev goljufov, pa naj to takoj sporočijo policistov.

Na Policijski upravi Novo mesto so v zadnjem obdobju prejeli več prijav opeharjenih oškodovancev, ki so v želji po hitrem zaslužku nasedli prevarantom. V večini primerov so njihove izpovedi podobne. Neznanci naj bi jih prepričali, da lahko na lahek način zaslužijo večjo vsoto denarja. V zameno za izposojo gotovine, s katero naj bi "oprali umazan denar" iz Italije, naj bi dobili vrnjen denar z visokimi obrestmi. Ko so oškodovanci izročili manjše zneske, so dejansko prejeli vložen denar z visokimi obrestmi in se na ta način prepričal v "resnost" posla. Ob izročilu večje

količine denarja pa denarja niso dobili povrnjenega, prav tako ne obresti.

Izgovor storilcev je bil, da so njihovega glavnega pajdaša prijeli

policisti, da denarja ni več, saj je bil ob begu pred policijo odvržen in podobno. Storilci so oškodvance celo pozivali, naj o tem ne obveščajo policistov, saj naj bi v tem primeru policija kazensko preganjala tudi njih.

Na podoben način gre tudi pri goljufijah pri prodaji zlata, ki naj bi izviral iz "sumljivih poslov". Storilci so oškodovancem za nizko ceno prodali manjšo količino pravega zlata. Oškodovanci so pristnost oziroma kvaliteto zlata preverili v zlatarnah, kjer so jim pristnost potrdili in odkupili zlato po tržni ceni, ki je bila v tem primeru precej višja od nabavne. Oškodovance zaslužek običajno prepriča v nabavo večje količine zlata, vendar jim storilci ob izročilu večje količine denarja v zameno izročijo barvno kovino, ki je le na videz podobna zlatu. Oškodovanci so prepričani v pristnost izdelkov in jih hranijo doma, zato šele v primeru, da želijo to "zlato" prodati, izvejo da so bili ogoljufani.

Policija je opravila tudi podrobno kontrolo pri voznikih tovornjakov. V tovornem delu enega od tovornjakov so našli skritih šest državljanov Pakistana in dva državljana Afganistana, ki so se skušali izogniti mejni kontroli. Zaradi slabega zdravstvenega stanja enega izmed tujcev, so na mejni prehod poklicali reševalce, ki so moškega oskrbeli. Po zaključenem postopku so vse tujce predali hrvaškim varnostnim organom.

nazaj na vrh