Afera dodatki za stalno pripravljenost: Nismo krivi!

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Cerarjev minister Mramor, ki so mu dodatki kapljali na račun, je moral pred sodnika (foto: arhiv Demokracije) Cerarjev minister Mramor, ki so mu dodatki kapljali na račun, je moral pred sodnika (foto: arhiv Demokracije)

Vsi štirje zdajšnji in nekdanji vodilni na ljubljanski ekonomski fakulteti, ki so obdolženi v zadevi, povezani z izplačili dodatkov za stalno pripravljenost na nekaterih fakultetah, so se izrekli za nedolžne. Ob tem so napovedali, da bodo vse argumente in dokaze predstavili na glavni obravnavi. Kdaj se bo ta začela, zaenkrat še ni določeno.

 

Nekdanji dekan ekonomske fakultete Dušan Mramor, zdajšnja dekanja Metka Tekavčič in nekdanja prodekanja Polona Domadenik so se na današnjem predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Ljubljani o krivdi izrekli osebno, nekdanja prodekanja Mojca Indihar Štemberger, ki se ni udeležila naroka, pa preko svojega zagovornika.

Tožilstvo obdolžene bremeni zlorabe uradnega položaja in pridobitve protipravne premoženjske koristi pri tem. Tožilec Matija Hostnik je v predstavitvi obtožnice vsem štirim očital, da so omogočili izplačilo dodatkov za stalno pripravljenost določenim zaposlenim, ne da bi za to imeli kakršnokoli vsebinsko ali pravno podlago.

Mramor je po koncu naroka v izjavi za medije izrazil prepričanje, da so delali zakonito: "Ekonomska fakulteta je sama zaslužila sredstva za plačilo dodatkov in naši sodelavci so z visoko odzivnostjo stalno pripravljenost več kot oddelali. To kažejo tudi rezultati fakultete, ki se je uspela uvrstiti v najožji krog najboljših fakultet na svetu."

Tudi v imenu ostalih treh obdolženih je Mramor napovedal, da bodo vse okoliščine in dejstva predstavili na glavni obravnavi. "Če pogledate podatke, noben profesor, ki je učil in raziskoval, ni dobil tega dodatka," je še dodal.

Zagovorniki obdolženih so sicer na današnjem naroku, ki ga je vodil sodnik Tomaž Bromše, podali dokazne predloge. Eden od teh je, da naj sodišče zasliši tudi vse prejemnike dodatka za stalno pripravljenost. Tožilec Hostnik se je strinjal z večino predlogov. Bromše pa je napovedal, da zaradi drugih obveznosti sam ne bo vodil glavne obravnave.

Datum začetka obravnave bo določen naknadno.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.