Vas je kaj strah? Ne? Pa bi vas moralo biti! Musliman v vojašnici v Mostah v času straže opravljal molitev!

  • Napisal  K.K., J.B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Slika je simbolična. (Slika: PrintScreen/YouTube) Slika je simbolična. (Slika: PrintScreen/YouTube)

Muslimanskemu vojaku, pripadniku Slovenske vojske, je v času pripravljenosti na stražo omogočeno opravljanje molitve. To je razvidno iz zapisnika 3. seje Sveta Vlade Republike Slovenije za dialog o verski svobodi.

Tudi katoliški oziroma evangeličanski duhovniki poskrbijo za muslimanske vojake v sodelovanju z njihovimi civilnimi verskimi voditelji. Do sedaj so zabeležili dva primera prakse zagotavljanja take oskrbe. V prvem primeru je vojaški vikar zaradi »zagotovitve duhovne oskrbe vojaku stražarju v vojašnici v Mostah« stopil v stik s predstavnikom ISRS in »mu zagotovil možnost, da v skladu s stališčem predstavnika ISRS v času pripravljenosti za stražo ali času počitka opravlja ustrezne molitve«.

Nevzet Porić, predstavnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, je sicder na seji sveta dejal, da je med ISRS in slovensko vlado že podpisan sporazum, ki omogoča, da skupnost zagotavlja versko duhovno oskrbo v vseh ustanovah, kjer je gibanje oseb, ki so v njih, omejeno in onemogočeno; sem spadajo tudi vojašnice. Sam tudi ni govoril o redni zaposlitvi, ampak občasni duhovni oskrbi. Dalje je Porić izpostavil, da je med obiskom vojašnici v Mostah »osebno zaznal navzočnost islamskega vernika v SV« kot tudi, da SV v sodelovanju z ISRS že sedaj omogoča versko oskrbo tujim muslimanskim vojakom, ki se urijo v okolici Postojne.

Kako taka ravnanja ogrožajo varnost slovenske države, si lahko preberete v tiskani izdaji revije Demokracija.

nazaj na vrh