(V ŽIVO – IZ MINUTE V MINUTO) Janša: Naredili bomo vse, da bodo poročila preiskovalnih komisij obravnavana še v tem mandatu

Predsednik SDS Janez Janša (foto: Matic Štoj Lomovšek) Predsednik SDS Janez Janša (foto: Matic Štoj Lomovšek)

V živo bomo spremljali novinarsko konferenca predsednika SDS Janeza Janše, na kateri bo spregovoril o zahtevi za sklic izredne seje DZ za obravnavo predloga za začetek postopka za dopolnitev ustavnega zakona za zaščito NLB ter o aktualnih zadevah.

V SDS in NSi z ustavnim zakonom, s katerim bi dopolnili ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS, predlagajo, da bi NLB prepovedali izplačilo kakršnihkoli zahtevkov na podlagi sodb hrvaških sodišč v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami varčevalcev pri LB. Če bi do njih vendarle prišlo, pa bi morala na podlagi odločitve vlade prek Finančne uprave RS (Furs) nemudoma slediti kompenzacija. Furs naj bi ta denar izterjal od hrvaških družb v večinski državni lasti, poleg tega pa naj bi vlada uvedla sankcije zoper tiste tuje banke, ki bi skušale operacionalizirati sodbe hrvaških sodišč.

Čim prej je treba proučiti, ali je potreben ustavni zakon za zaščito NLB pred hrvaškimi tožbami, ki ga predlagata SDS in NSi, pa je nedavno na to dejal zdaj že premier v odstopu Miro Cerar. Če bi se v DZ izkazalo, da je zakon potreben, bi bil sprejem smiseln, meni, a dodaja, da že sedaj ni podlage za kakršnakoli izplačila.

15:28 Janša: Vsi bomo srečni, če bo vlada opravljala vsaj tekoče posle, kot je včeraj rekel Cerar, ker doslej jih ni.

15:25 Janša: Miro Cerar je govoril o starih silah. Te računajo na izredno stanje, v katerem ne bi prišlo do realne ocene izgubljenega mandata Cerarjeve vlade in ocene, da stranka, ki nastane nekaj mesecev pred volitvami, ni sposobna voditi države.

15:24 Janša: Odstop Cerarja ne bi smel povzročiti, da bomo na volitve tako kot leta 2011 in 2014 odšli v nekem vzdušju izrednega stanja, medtem ko bo razprava o temeljnih težavah ostala v ozadju.

15:23 Janša hrvaškemu novinarju, zakaj tega zakona ne sprejme vlada Mira Cerarja: Ste na napačni tiskovni konferenci. To ga tudi mi sprašujemo.

15:22 Janša: Zbrali smo dovolj podpisov za izredno sejo, na kateri bi DZ obravnaval ustavni zakon za zaščito NLB. Veseli smo, da so zahtevo za izredno sejo podpisali tudi nekateri dodatni poslanci, ne le poslanci SDS in NSi.

Nismo pa odprti za zavlačevanje, še posebej v smislu da se to temo pusti prihodnji vladi. V tem času bodo namreč lahko Slovenija in davkoplačevalci dodatno oškodovani. Nad NLB visi za 430 milijonov evrov morebitnih dodatnih obveznosti.

15:21 Janša glede predloga dopolnitve ustavnega zakona za zaščito NLB: Ustava je nad evropskimi zakoni in predpisi.

15:19 Janša: Sklad za nasledstvo je prazen.

15:18 Janša: Datum volitev, ki je bil dogovorjen na posvetu s predsednikom države, nam ustreza.

15:15 Janša: Na volitve ne smemo iti na volitve brez razprave o tem, kakšne so alternative.

15:13 Janša: Z vidika davkoplačevalcev bi bilo smotrno, da bi bil referendum razpisan na dan državnozborskih volitev.

15:11 Janša: Naredili bomo vse, da bodo poročila preiskovalnih komisij obravnavana še v tem mandatu. 

15:09 Janša: Druga kaplja čez rop je zaključno poročilo preiskovalne komisije glede preplačanih žinih opornic, bančne luknje in Teš 6. Sprejetje poročil je sedaj vprašljivo.

15:08 Janša: V nasprotju z zakonodajo in dvema mednarodnima sporazumoma Hrvaška rubi premoženje NLB in da se to dogaja že od leta 2015.

15:07 Janša: Banka je nezakonito plačevala odškodnine varčevalcem LB.

15:06 Janša: Odstop premierja Mira Cerarja je posledica razkritij na komisiji za nadzor proračuna, da Hrvaška rubi premoženje NLB.

15:05 Janez Janša o prvi kaplji čez rop, ki je povezana glede zahteve za sklic izrede seje DZ za obravnavo predloga za začetek postopka za dopolnitev ustavnega zakona za zaščito NLB.

15:03 Janez Janša: Bili sta dve drugi kaplji čez rob za odstop Cerarja

15:02: Janez Janša dopušča možnost, da je bil vzrok odstopa Cerarja včerajšnja odločitev vrhovnega sodišča.

15:01 Janez Janša o odstopu premiera Mira Cerarja: O tem se je na veliko govorilo na hodnikih sodnih palač

14:59 Na novinarski konferenci poleg slovenskih prisotni tudi hrvaški mediji.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.