V novi reviji Demokracija: Škandalozni Čordićev napad na snemalca Nove24TV! Razglašena epidemija za 30 dni! Dominantni mediji in opozicija kriva za porast okužb! Intervjuji: Andor Ferenc Dávid, Romana Tomc in Monika Gregorčič

V novi reviji Demokracija: Škandalozni Čordićev napad na snemalca Nove24TV! Razglašena epidemija za 30 dni! Dominantni mediji in opozicija kriva za porast okužb! Intervjuji: Andor Ferenc Dávid, Romana Tomc in Monika Gregorčič

V novi reviji Demokracija obsojamo primitivni napad političnega aktivista Zlatana Čordića na snemalca televizije Nova24TV. Pišemo o uradno razglašeni epidemiji v Sloveniji in ukrepih, ki so s tem povezani ter kako se ubraniti zloglasnega koronavirusa. Predstavljano peti proti korona paket pomoči vsem slojem slovenske družbe. Pogovarjali smo se z madžarskim veleposlanikom v Sloveniji Andor Ferenc Dávid-om, evropsko poslanko SDS Romano Tomc in poslanko SMC Moniko Gregorčič, ki pravi, da opozicija ni zmožna ponuditi nikakršne vsebinske alternative. Z Demokracijo boste vedeli več!

Na petkovem neprijavljenem politkolesarskem protestnem shodu v Ljubljani, kjer se je po podatkih policije zbralo nekaj sto protestnikov, je levičarski politični aktivist in raper Zlatan Čordić - Zlatko na Trgu republike napadel snemalca televizije Nova24TV. Iz rok mu je iztrgal kamero in zahteval, da snemalec izbriše posnetek. Posredovala je policija. Kako bodo ukrepali, do oddaje članka v tisk še ni bilo znano.

To ni bilo prvo Čordićevo nasilje, ki smo mu bili priča v zadnjem času. Že junija je ob pomoči RTV vdrl na državno proslavo in grozil predsedniku države, napadi na predsednika vlade Janeza Janšo pa so njegov vsakdanjik. Vsak dan krši številne zakone, zato se državljani upravičeno sprašujejo, kaj delata policija in tožilstvo. Na to je v soboto med drugimi opozoril Zvone Černač, podpredsednik SDS.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Uradno razglašena epidemija za 30 dni

Potem ko je s prvo razglasitvijo epidemije in z drugimi ukrepi vlada v 80 dneh uspešno zajezila epidemijo novega koronavirusa, se je ta po poletnem zatišju jeseni znova razbohotil, zato so 19. 10. v Sloveniji znova razglasili epidemijo. Od ponedeljka je razglašena epidemija za območje celotne Slovenije. Vlada je izdala odlok, ker so vse statistične regije dosegle oziroma presegle stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije. Odlok je bil objavljen v nedeljo v uradnem listu.

Mediji in opozicija so krivi za domači terorizem

Slovenija je iz prvega vala koronakrize izšla kot ena od svetovnih zmagovalk. Po številu okužb in smrti na milijon prebivalcev smo v pozitivnem smislu prehiteli vse evropske sotrpine. Na drugi strani je Švedska, katere model pretvarjanja, da COVID-19 ne obstaja, so naši levičarji kovali v nebo, utrpela 2-krat več okužb in 8-krat več smrti na milijon prebivalcev. Rezultati v Sloveniji so bili tako dobri, da je vlada vsak dan prejemala čestitke tujih državnikov, newyorška medijska hiša Vox pa je Slovenijo uvrstila med peščico zgodb o uspehu v boju s koronavirusno boleznijo.

Kaj prinaša peti vladni protikoronski zakon

Poslanci državnega zbora so konec tedna potrdili peti protikoronski zakon, s katerim so na predlog vlade Janeza Janše podaljšali dosedanje ukrepe za blažitev posledic bolezni COVID-19 in uvedli nekatere nove. Vrednost ukrepov je ocenjena na 420 milijonov evrov. Cilj je ohranitev delovnih mest in pomoč prebivalstvu, gospodarstvu ter blaži posledice v zdravstvu. Vlada je s petim protikoronskim zakonom, imenovanim PKP5, v ospredje postavila predvsem ohranitev delovnih mest, nagrajevanje najbolj obremenjenih, ki skrbijo za starejše, ter zdravstvenih delavcev.

Intervju: Andor F. Dávid, R. Tomc, M. Gregorčič

Z njegovo ekscelenco Andorjem Ferencom Dávidom, izrednim in pooblaščenim veleposlanikom Republike Madžarske v Sloveniji, smo se pogovarjali o slovensko-madžarskih odnosih, višegrajski skupini, odnosih z Brusljem, regionalnem razvoju in migracijah. Pogovarjali smo se tudi z evropsko poslanko iz vrst Slovenske demokratske stranke Romano Tomc, ki v evropskem parlamentu deluje v okviru poslanske skupine Evropske ljudske stranke (ELS). Dotaknili smo se aktualne teme, ki kmalu prihaja na dnevni red odločanja v evropskem parlamentu, minimalne plače. O aktualnem političnem dogajanju smo se pogovarjali tudi s poslanko SMC Moniko Gregorčič.

Tadej Ian: Seme razkroja civilizacije

Še vse civilizacije tega sveta so prej ali slej propadle in ni razloga, zakaj bi bila naša civilizacija na propad imuna. V članku bomo pojasnili, kako je imela popkultura v zadnjem stoletju odločilno vlogo pri usodnem razkroju tradicionalnih vrednot, ki pa so ključne za obstoj vsake civilizacije. Za uspeh civilizacije je pomembnih več dejavnikov, ki so politični, ekonomski, vojaški, socialni itd. A da se lahko ti dejavniki sploh razvijejo in uveljavijo ter prevladajo do te mere, da se lahko civilizacija varno razvije in postane močna, je potrebno vezno tkivo, temelj, iz katerega vse izhaja.

COVID-19 in migranti – šiba božja za Evropo

Bolj ko se COVID-19 širi po Evropi, bolj se zaostruje tudi migrantsko vprašanje. Predvsem na balkanski poti, ki pelje čez Bosno in Hercegovino in prek Hrvaške v Slovenijo, prihaja do vse več incidentov. Očitno je, da se vse več migrantom mudi iz tranzitnih držav na jugovzhodu Evrope v najbolj razvite članice EU. Po drugi strani pa se zaradi migrantskih pohodov v bojazni, da ne bi prišlo do še večjega širjenja epidemije, krepi tudi odpor hrvaške policije, ki migrantov noče spustiti na svoje ozemlje.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.