Šircelj: V SDS predlagamo nižji DDV za višji standard in kakovost življenja ljudi

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Andrej Šircelj Andrej Šircelj arhiv Demokracije

Na včerajšnjem nadaljevanju februarske seje Državnega zbora bodo poslanke in poslanci med drugim ponovno odločali o noveli zakona o DDV, s katero v poslanski skupini SDS predlagamo znižanje DDV na predkrizno raven, in sicer splošno stopnjo DDV na 20 % in prvo nižjo stopnjo DDV na 8,5 %. Predlog zakona je predstavil poslanec mag. Andrej Šircelj.

 

Celoten magnetogram, ki ni avtoriziran, objavljamo v nadaljevanju.

 

MAG. ANDREJ ŠIRCELJ: Hvala lepa. Poslanci in poslanke Slovenske demokratske stranke smo predlagali znižanje stopenj davka na dodano vrednost, in sicer na predkrizno raven iz 22 na 20 % splošna stopnja in iz 9,5 na 8,5 znižana stopnja, poleg tega smo predlagali tudi obdavčitev nekaterih izdelkov in storitev z močno znižano 5 % stopnjo, predvsem tistih, ki so nujno potrebne za življenje ljudi.

Odbor za finance pravi, da ta predlog ni sistemski. V čem ni sistemski? To je izmišljotina. Ta predlog je sistemski, ker sta pred krizo veljali dve tovrstni stopnji. In tudi uvedba tretje, možno znižane stopnje, je sistemska, v skladu z direktivami Evropske unije, če želite. 19 držav Evropske unije ima močno znižano ali pa eno tretjo stopnjo. Ali je to močno znižana stopnja ali je to umestna stopnja ali je to minimalna stopnja, kakorkoli jo že imenujemo, ima tudi tretjo stopnjo.

In kaj je nesistemskega v tem, da bi po ocenah lahko ljudje imeli 350 do 450 evrov več denarja na leto? Kaj je v tem nesistemskega? Da bodo ljudje imeli višji dohodek, višji letni dohodek, to kaže, da je s to koalicijo nekaj nesistemskega. Še kako sistemsko je to, da imajo državljani več denarja in še kako sistemsko je tudi to, da s tem, ko imajo državljani več denarja, imajo višji standard in imajo višjo kvaliteto življenja. Če mislite, da je nesistemsko to, da upokojenci ne morejo potegniti prvi dan meseca z zadnjim, s tem predlogom bi ga pa lažje, potem ste v zmoti.

In potem tukaj sploh ne govorimo o sistemskosti ali ne, ampak mene prav zanima. kaj je pa tisto sistemsko kar je pomembno za ljudi. Poglejte, to so neke izmišljene fraze, ki se tukaj pojavljajo, po katerih mislijo nekateri ali pa nekateri odbori, ker odbor tako sklepa, da so še učeni, ampak so popolnoma neživljenjski. Popolnoma življenjsko je, da bodo ljudje imeli na podlagi tega predloga zakona več denarja. Popolnoma sistemsko. Ne bodo ga imeli manj, v nobenem primeru ga ne bodo imeli manj, imeli ga bodo kvečjemu več, kajti nižje stopnje v tem primeru pomenijo več denarja.

Pomeni pa tudi, da bodo posledično imeli tudi višje pokojnine pa višje plače in to zagotavlja ta predlog, to sistemskost zagotavlja ta predlog. In posledično pomeni tudi to, da bo gospodarstvo zaradi tega bolj konkurenčno, bo več delovnih mest, bodo višji dohodki. To je tisto, kar je sistemsko, če želite, in na podlagi tega, ker bodo ljudje imeli več denarja, se bo povečala tudi potrošnja in ne nazadnje bo tudi država od tega imela več. Vsi bodo imeli več, ampak kot kaže, za to koalicijo je nekaj nesistemskega, če bodo imeli ljudje več. Potem je to nesistemsko.

Omenjeno je bilo, da je Slovenska demokratska stranka že drugič ta zakon predlagala v sprejem. Ja, verjetno ga bo še tretjič pa četrtič pa petič. Kot kaže, je tukaj morda tisti pregovor, ki pravi, ponavljanje je mati modrosti, ali pa da se bo morda tudi še kdo iz koalicije zavedal tega, da je to sistemsko, če imajo ljudje boljšo kvaliteto življenja in več denarja. V Slovenski demokratski stranki, seveda, podpiramo ta zakon, podpiramo tudi to, da bomo stopnje spravili na raven pred krizo, kajti ta koalicija, ta vrh koalicije, če želite Cerar, Erjavec, Židan, govori o tem, da krize ni več in če krize ni več, potem tudi ne potrebujemo več kriznih, višjih stopenj davka na dodano vrednost.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.