Pred vrati so že tretje predčasne volitve

Cerarjeve vlade se bomo spominjali kot tiste, ki je dvignila davke. Cerarjeve vlade se bomo spominjali kot tiste, ki je dvignila davke. arhiv Demokracije

Danes je premier Miro Cerar poslance obvestil o svojem odstopu, ob tem pa menda nima slabe vesti (!). S tem, ko se je DZ seznanil s premierjevim odstopom, je Cerarju in z njim celotni vladi prenehal mandat. Do izvolitve nove bo vlada opravljala le še tekoče posle. Cerar je med drugim še naprej trdil, da je Slovenija zdaj v boljšem položaju, kot je bila leta 2014.

Vlada, ki bo zdaj opravljala tekoče posle, ne bo izpustila iz rok Nove Ljubljanske banke, s sindikati javnega sektorja pa se bo morala pogajati nova vlada.
Vlada bo pri svojem delu torej omejena le na sprejemanje nujnih odločitev. Tako ne sme predlagati novih zakonov ali bistveno posegati v veljavne, omejitve pa ima tudi na področju kadrovanja. Bo pa, kot smo že pisali na spletu, odšla v zgodovino kot vlada, ki je zvišala davke.
Zakonodaja sicer v primeru odstopa predsednika vlade predvideva postopke iskanja novega mandatarja, vlogo je sicer menda pripravljen sprejeti kar Veber, a za to, da bi novega mandatarja res dobili, za zdaj ni prav dosti možnosti, tudi zaradi bližine rednih volitev. Tako vse kaže, da bodo državljani nekaj tednov pred predvidenimi rednimi volitvami odšli na predčasne volitve.
Predsednik republike Borut Pahor ima sicer za predlaganje kandidata za mandatarja 30 dni časa, a ker je Pahor že napovedal, da tega ne bo storil, se lahko ta rok tudi skrajša. Nato ima pravico do predlaganja kandidata katera koli poslanska skupina ali skupina najmanj desetih poslancev, za kar imajo 14 dni časa, sledi pa lahko še tretji poskus v 48 urah, če se poslanci zanj odločijo.
Če mandatar ne bo izvoljen oziroma kandidata ne bo, bo Pahor razpustil parlament in razpisal predčasne volitve. Te se v skladu z zakonom o volitvah v državni zbor opravijo najpozneje dva meseca po razpustitvi DZ. Tako je predčasne volitve - že tretje predčasne volitve zapored - pričakovati v drugi polovici maja.
Na njih bodo volivci osmič v zgodovini samostojne države izbirali novo sestavo državnega zbora za prihodnja štiri leta.

nazaj na vrh