Poslavlja se eden najtoplejših januarjev, prihaja sneg

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Matic Štojs foto: Matic Štojs

Mesec januar, ki se danes izteka, je bil v večjem delu Slovenije eden najtoplejših v zadnjih stotih letih. Po zdajšnjih podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je bil glede na izmerjene temperature med 2. in 4. najtoplejšim. A že kmalu se vrača zima, saj bo v petek snežilo do nižin, zimsko vreme pa naj bi se nadaljevalo vsaj do polovice februarja.

 

Medtem ko je bil lanski januar v Sloveniji najhladnejši v zadnjih 30 letih, pa bo letošnji med najtoplejšimi v zadnjih, lahko bi rekli kar stotih letih, je za STA danes povedal meteorolog na Arsu Brane Gregorčič.

Po zdajšnjih, sicer še nedokončnih podatkih, bo razlika med povprečnimi temperaturami v lanskem in letošnjem januarju sedem stopinj Celzija.

Podobno toplo kot januarja letos je bilo v januarjih 2014, 2007, 1988 in 1975, pri čemer je bil najtoplejši januar pred štirimi leti.

Februar prinaša precejšnjo spremembo vremena s padavinami in ohladitvijo. Tako bodo prve padavine že v četrtek v zahodni Sloveniji, v noči na petek in v petek čez dan pa bodo zajele celotno državo. Po nižinah bo sprva deževalo, nato pa bo v petek dopoldne od severa začel dež prehajati v sneg. Sneženje bo ponehalo v soboto zjutraj oziroma dopoldne.

V večjem delu notranjosti Slovenije meteorologi napovedujejo po nižinah od 10 do 25 centimetrov snega, na Primorskem bo po nižinah deževalo. V gorah lahko zapade od pol pa celo do enega metra novega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo v visokogorju v petek predvidoma povečala vsaj na četrto stopnjo.

Vreme se bo nato v soboto umirilo. V soboto popoldne bodo prve razjasnitve na zahodu, nedelja bo deloma jasna in hladna.

Nekaj rahlega sneženja se nato obeta spet v prvi polovici prihodnjega tedna, kažejo zdajšnje meteorološke napovedi. Prva polovica februarja bo, kot kaže, kar zimska, tako da bo ta sneg obležal, je še napovedal Gregorčič.

nazaj na vrh