Policija uradno: Pri posojilu SDS ni znakov kaznivega dejanja!

(Slika: arhiv Demokracije) (Slika: arhiv Demokracije)

»Po do sedaj razpoložljivih podatkih v obeh izpostavljenih primerih ni bilo podanih pogojev za uvedbo predkazenskega postopka,« je na poslansko vprašanje Vinka Gorenaka v zvezi z domnevnimi spornimi nakazili SMC s strani Branka Roglića in posojilom SDS Dijane Đuđić odgovorila policija.

Poslanec državnega zbora Vinko Gorenak je na vlado naslovil poslansko vprašanje v zvezi s postopki policije v primeru Branka Roglića in Dijane Đuđić. Glede Branka Rogliča, hrvaškega državljana in častnega konzula Hrvaške, ki je stranki SMC Mira Cerarja daroval finančna sredstva za volilno kampanjo 2014, je policija že odgovorila, da zadeve ni obravnavala. Zdaj pa je tudi potrdila, da je z zadevo Đuđićeve enako – ni bilo pogojev za sprožitev predkazenskega postopka, kar pomeni, da v primeru kredita stranki SDS ni znakov kaznivega dejanja.

Spomnimo. Mediji so pred tedni poročali, da sta policija in tožilstvo vzela pod drobnogled posojilo Dijane Đuđić stranki SDS. Obe instituciji naj bi torej preučevali, ali je šlo v tem  primeru za kaznivo dejanje ali ne. In ni bilo kaznivega dejanja, je meni policija. Vinku Gorenaku je policija prek vlade odgovorila takole:

»Policija na podlagi pooblastil lahko preverja in preučuje obstoječe informacije, če so v zvezi z določenim ravnanjem podani morebitni razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Po do sedaj razpoložljivih podatkih v obeh izpostavljenih primerih ni bilo podanih pogojev za uvedbo predkazenskega postopka. Tudi v bodoče bo policija v zvezi z zaznavanjem in preverjanjem obstoječih odklonskih pojavov nadaljevala z zbiranjem podatkov, potrebnih za ugotavljanje razlogov za sum storitve kaznivega dejanja, in bo ukrepala v skladu s pooblastili, če bodo v skladu z materialno in procesno kazensko zakonodajo podani pogoji za uvedbo predkazenskega postopka.«

Še več. Policija od pristojnih nadzornih organov ali drugih državnih institucij v zvezi z domnevno spornim financiranjem sploh »ni prejela konkretnega naznanila o kaznivem dejanju oziroma podanih razlogih za sum storitve kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti«. Kar pomeni, da je medijski mainstream razširjal lažne novice. 

»Najem kredita je bil povsem transparenten,« je januarja dejal predsednik SDS Janez Janša in dodal: »Če smo bili zavedeni in bodo pristojne institucije presodile, da je stranka naredila prekršek, bomo kazen plačali in to popravili.« 

nazaj na vrh