Pogodba, s katero je SD pridobila Moskovičevo vilo, je nezakonita!

(Slika: Nova24TV) (Slika: Nova24TV)

Pri Demokraciji smo izbrskali članek iz časopisa Slovenec iz leta 1993, kjer je jasno obrazloženo, da je pogodba med predhodnico stranke SD, torej ZL in takratno vlado glede pridobitve stavbe na Tomšičevi 5 in posledično Moskovičeve vile nezakonita.

Takole so zapisali: »Komisija Republike Slovenije za kadrovske in administrativne zadeve vlade je marca 1993 sklenila menjalno in darilno pogodbo s Socialnodemokratsko prenovo Slovenije oziroma zdajšnjo Združeno listo socialnih demokratov. Republika Slovenija naj bi tako pridobila stavbe nekdanjega centralnega komiteja na Tomšičevi 5, Združena lista pa naj bi v zameno dobila nepremičnine na Levstikovi 15 in na Slovenski 9 v vrednosti 150 milijonov tolarjev (2 milijona nemških mark),« je 19. novembra 1993 pisal časopis Slovenec ter dodal, da »naj bi bila po trditvah (takratnega, op.p.) generalnega sekretarja vlade Mirka Bandlja pogodba sklenjena na podlagi veljavnega pravnega reda, javno pravobranilstvo pa naj na osnutek pogodb ne bi imelo pripomb«.

In kaj so ugotovili pri Slovencu? »O ''pravilnosti'' trditev generalnega sekretarja se lahko prepričamo pri pregledu zakona o obligacijskih razmerij (ta je bil z ustavnim zakonom prevzet v slovenski pravni red); tam je zapisano, da je pogodba, ki nasprotuje ustavnim načelom družbene ureditve, prisilnim predpisom ali morali nična.«

Slovenec, marec 1993.

 

Časopis Slovenec zato zapiše: »Sklenjena menjalna in darilna pogodba med vlado Republike Slovenije in Socialnodemokratsko prenovo je torej nezakonita, hkrati pa v nasprotju z dogovorom, ki so ga 11. septembra 1990 podpisali vsi predstavniki parlamentarnih strank nekdanje skupščine, in sicer da bo do rešitve problema veljala prepoved odtujevanja in prometa s premoženjem nekdanjih DPO (družbenopolitičnih organizacij, op.p.). In nenazadnje, kršen je tudi zakon o političnem združevanju, v katerem s vsem družbenopolitičnim organizacijam dane materialne in druge možnosti za njihovo delovanje,« so takrat ugotavljali pri Slovencu.

»Stranke bi morale torej imeti enake možnosti, to pa očitno še vedno ne velja za Združeno listo socialnih demokratov. Ta si lasti premoženje nekdanje Zveze komunistov, čeprav se je kot nekdanja DPO vpisala v register političnih strank in tako izgubila status družbenopravne osebe,« so bili jasni pri Slovencu.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.