Nevzdržno stanje v Velenju – zasedli so ga tujci, ki niti ne znajo slovensko

  • Napisal  Zvezdana Prah
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Bojan Kontič. (Slika: STA) Bojan Kontič. (Slika: STA)

Šestega marca smo v Slovenski kroniki na RTVSLO 1 lahko poslušali prispevek o Velenju, ob katerem nam lahko gredo lasje pokonci.  Kdaj bo kdo ukrepal proti takšni tihi zasedbi?

Med otroki starimi do pet let je takih, ki nimajo slovenskega državljanstva  skoraj desetina in v tem zdravstvenem domu in javnih ustanovah imajo težave s sporazumevanjem. Večina tujcev je tu zaradi združitve družine in niso prosilci za državljanstvo, zato se s slovenščino niti ne trudijo.  V velenjskem vrtcu je kar 8% ali 119 otrok s tujim državljanstvom, 79 je bosanskih državljanov, sledi 27 otrok z albanskim državljanstvom. Prav za albanskimi državljani imajo v javnih ustanovah v Velenju največ težav s sporazumevanjem.  Velenjski župan je dejal, da so mu nekateri županski kolegi povedali, da imajo v določenih občinah tudi po 100 tujcev prijavljenih na enem naslovu. Skoraj zagotovo jih je na katerem oziroma celo več velenjskih naslovih prijavljenih ravno toliko ali pa kakšen manj.  Omejitev števila prijav bivališč tujcev na enem naslovu  bo menda sprejeta že naslednji teden.

Velenje torej hitro zasedajo tujci, pa nihče nič ne ukrene. Še več, stvari bi jim še olajšali! Težava v Zdravstvenem domu Velenje pa ni samo albanski jezik, pač pa menda tudi to, da hodi osem različnih nosečih Albank z isto kartico slovenskega zdravstvenega zavarovanja k zdravniku, je nekdo napisal v spletni diskusiji, pa ni nihče nič ukrepal. Dogaja se torej očitna zloraba našega zdravstvenega sistema, pa se ne zgodi nič, ker se jim nihče ne upa postaviti po robu. Kot pravijo govorice, na velenjskih forumih, so Albanci s prijavljenim začasnim bivališčem v Velenju samo vrh ledene gore, saj naj bilo kar 70% Albancev v Velenju ilegalno!

Pravi Velenjčani s takšnim stanjem seveda ne morejo biti zadovoljni in nezadovoljstvo med Slovenci v Saleški dolini je vse večje. Sodu je izbilo dno pismo župana Velenja Bojana Kontiča najvišjim predstavnikom oblasti v Sloveniji, češ naj mu pomagajo, ker so razmere z migranti postale neobvladljive. Stvar je tragikomična, saj sta bila ravno Kontič in njegova SD tista, ki sta vabila tujce v Velenje, češ da so pri njih gostoljubni, je pred dnevi že pisala Nova24tv. Po forumih vre in ljudje bi Kontiča čim prej zamenjali za koga, ki bi naredil red.  Upravičeno so jezni saj migranti iz Albanije , saj za Slovence primanjkuje dela, ti pa izkoriščajo slovenski sistem, ki prelahkotno deli dovoljenja za začasno in stalno prebivanje, ilegalcev, ki se skrivajo po najetih stanovanjih ali hišah, pa sploh ne preganja.

V nadaljevanju je vrsta  zelo jeznih komentarjev s saleškega portala velenje.com:  

»Dokler bo imela izkoriščana skupina ljudi, ki so prispeli v našo deželo, vse in več prioritet bodo še prihajali Delo dajte domorodcem in dajte jim pošteno plačilo.« (Kanilab)

»Zakaj bi se oni učili slovensko je pa ja lažje če se celo mesto prilagodi njim.« (Sark123)

»Biti lenuh in sovraziti Slovenijo, to sta pogoja. Ce si sirski brivec in ekonomski migrant ter strahopetec, ki pusti druzino za seboj, pa dobis se zastonj obisk in kavo v parlamentu ter zascito pred zakonom.« (Lekija )

»Tako je, tako se govori in brani dom in domovino. Komunisti imajo drugo parolo, proletarci vseh dežel združite se in jih dom in domovina ne brigata.« (Lamza)

»Pa naj mi kdo ne reče, da so ti modeli tukaj glupi kot ku**c, da se ne morejo naučiti vsaj osnovnega sporazumevanja v slovenščini... Krivo je to, da se jih tolerira, kot 'ubožčke, ki ne znajo'... Hudiča ne znajo, nočejo se naučiti.« (Motofrik)

»Občinski svetniki, ki ste obljubljali raj na svetu in ste izbranci volilcev ter prejemte mastne sejnine bi morali odgovarjati. Naredite že končno red. Lahko pa tudi odidete. Najbolje v lepe muslimanske dežele. Pa da vas vidim.« (Kanilab)

»Matej Lahovnik predlaga,da Slovenija naredi tako kot je Nemčija.Za socialno pomoč zaprosijo le tisti,tuji migranti ki imajo najmanj pet let delovnega staža pri nas,jaz bi še dodal znanje jezika in zgodovine,ter najmanj poklicna izobrazbe seveda z notrifikacijo diplome(ponovno pri nas zagovarjati diplomo).Ko bo vse te pogoje izpolnil se mu odobri bivanje in lahko pripelje družino seveda svojo najožjo(žena otroci).« (Slepaulica)

»Kosovarji so želeli svojo državo, sedaj jo imajo. Naj njihova država poskrbi zanje. Veliko denarja dobi od EU.« (Lamza)

»Umiri se ekser, tvoje provokacije ne delujejo na nikogar, na mene se najmanj. In kdo ste to vi? Kozojebi v copatih? Vi boste lahko veseli, ce boste samo deportirani. Ne zeli si Kosova iz 90-ih.« (Lekija)

»Kot po tekočem traku albanci hodijo na ta način v Slovenijo. Vsak albanec ima podjetje, zaposli svojega rojaka v svojem podjetju in je že v Sloveniji, nato rojak fura svojo celo familijo v Slovenijo. To poteka verižno že vrsto let. Nato se začnejo otroški dodatki, sociala itd.« (iMichel)

(Melči)  predlaga tudi, da naj se kar po vrsti bojkotira albanske prodajalne in pekarne: »Kako se znebiti vseh sort priseljencev? Enostavno s tem, da striktno bojkotirate vse njihove storitve. To pomeni nič Mladosti, Ohrida, fasad, pekarn kot je Friško.... Pa da vas vidim poleti stat v vrsti za sladoled. Hinavci ste vsi skupaj. Njihove žene je potrebno poučiti o kontracepciji.«

Višek vsega je, da se velenjska občina hvali z nataliteto, ki da dobra, in je število rojstev večje od smrti. Pri tem pa pozablja povedati, za kaj v resnici gre in koliko je med rojenimi v resnici slovenskih otrok,.

Kako je sanje zaostreno priča komentar: »pa kaj še hočete albanci so v velanju gospodarji župan pa njihov dolžnik policija jim nič ne more vsi velenski ritolizci komunističnega voditelja pa se raje učijo albansko kot pravilno slovensko! Tudi vaš idol titek je bil ljubitel albancev zato jim je podaril kosovo ter izgnal srbe.«(Dario)

Pojavil se je tudi komentar, ki opozarja, da očitno nihče ne šteje koliko in od kod so migranti, ki ne znajo slovensko: »Zanimivo. Iz županovega pisma zadnjič je bilo razumeti, da je teh 9% otrok brez državljanstev v vrtcih večinoma iz Makedonije in Kosova. V tem prispevku pa pravijo, da je 3/4 bosanskih, 1/4 albanskih.« (BuddhaMonk)

Slovenci smo očitno hlapci, če se tako hitro celo na svoji zemlji začnemo pogovarjati v tujem jeziku: »No zato se priseljencem ni treba integrirat, ker se celoten "slovenski" sistem prilagaja njim. Zakaj bi se naučil slovenščine, če pa se povsod lahko normalno zmeniš v albanščini/bosanščini/ipd.? Namesto, da bi se oni naučili našega jezika, raje mi iščemo albansko govoreče kadre na vseh področjih, še vzgojiteljice, učitelje in zdravnike. BRAVO SLOVENIJA!« je sarkastično zapisal Poisoned na portalu velenje.com

Slovenci v saleški dolini so jezni, da Slovenija pa tudi slovenska vlada tako zlahka spušča migrante na svoja tla:

»zakaj bi se oni učili slovensko je pa ja lažje če se celo mesto prilagodi njim.« (sark123)

»Kakšni so sploh pogoji za pridobitev državljanstva, če jezik ni pomemben?« (Winzer)

»Biti lenuh in sovraziti Slovenijo, to sta pogoja. Ce si sirski brivec in ekonomski migrant ter strahopetec, ki pusti druzino za seboj, pa dobis se zastonj obisk in kavo v parlamentu ter zascito pred zakonom.« (Lekija)

nazaj na vrh