Kdo koga vleče za nos? Predsednik Evropske komisije Juncker se dobrika makedonskemu neokomunistu Zaevu

Juncker se brez težav pogovarja s predstavniki neokomunistov, medtem ko EU nagaja Madžarski in Poljski. (foto: Flickr) Juncker se brez težav pogovarja s predstavniki neokomunistov, medtem ko EU nagaja Madžarski in Poljski. (foto: Flickr)

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Skopju pohvalil prizadevanja Makedonije za približevanje uniji. Datuma za začetek pristopnih pogajanj še ni prinesel, je pa poudaril, da bi lahko do tega prišlo v prihodnjih mesecih. Makedonija mora sicer najprej rešiti spor z Grčijo glede imena.

 

Kot je po srečanju z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom poudaril Juncker, ni prišel razkriti datuma za začetek pristopnih pogajanj, na katerega država sicer čaka že leta. Vseeno pa je zatrdil, da je Makedonija na pravi poti.

Če bo država pot nadaljevala na tak način, bo komisija v roku nekaj mesecev lahko predlagala začetek pristopnih pogajanj, je na skupni novinarski konferenci z Zaevom dejal Juncker. Makedonija je po njegovih besedah že dosegla velik napredek, a mora storiti še nadaljnje korake, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Juncker je zatrdil, da bo unija o pristopnih pogajanjih z državami Zahodnega Balkana odločala ločeno, glede na njihova posamična prizadevanja. Makedonske oblasti je pozval, naj z grškimi "prijatelji" razrešijo vprašanje imena. Sam se je v Bruslju o tem pogovarjal tudi z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom in tudi njemu predal isto sporočilo.

Zaev je medtem izpostavil prizadevanja Makedonije za izboljšanje sosedskih odnosov. "Makedonija je poudarek dala izgradnji novih mostov sodelovanja, odprtemu dialogu na temelju obojestranskega spoštovanja," je poudaril. Ni lahko razrešiti starih problemov, a Makedonija ostaja resno predana iskanju rešitev za vprašanje imena, je zagotovil.

Zaključil je s tem, da Makedonija vztraja pri trajni rešitvi, ki bo spoštovala dostojanstvo in zaščitila identiteto obeh držav.

Juncker je v Skopju začel turnejo po Zahodnem Balkanu, na poti ga spremlja evropski komisar za širitev Johannes Hahn. Do turneje prihaja, potem ko je Evropska komisija v začetku meseca predstavila svojo strategijo za Zahodni Balkan, s katero želi po več letih oživiti širitveni proces.

Sprva je bilo napovedano, da se bo Junckerju in Hahnu pridružila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, a so njeno pot odpovedali.

Še danes bo Juncker nadaljeval svojo pot v Albaniji. V ponedeljek bo nato obiskal Srbijo, v torek Črno goro, v sredo pa Bosno in Hercegovino ter Kosovo, navaja MIA. Turnejo bo Juncker sklenil v četrtek v Bolgariji, kjer se bo udeležil uradnega kosila, ki ga bo za predstavnike vseh šestih držav Zahodnega Balkana gostil bolgarski premier Bojko Borisov.

Junckerjevo dobrikanje Zaevu pa je precej tragikomično glede na to, da se je stanje v Makedonije po veliki prevari, preko katere je na oblast prišla neokomunistična levica. Slednja namreč državo oddaljuje od evropskih standardov. Zato pa Evropska komisija toliko bolj nagaja Poljski in Madžarski...

nazaj na vrh