Jelka Godec sprašuje: Ali novela zakona o visokem šolstvu tiho ukinja zasebne visokošolske zavode?

  • Napisal  SDS, K. K.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Jelka Godec Jelka Godec arhiv Demokracije

Poslanka SDS Jelka Godec je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z novelo zakona o visokem šolstvu, katera je pravkar prestala javno razpravo. Številni akademiki so opozorili na zaskrbljujoče člene, kateri so usmerjeni proti zasebnim visokošolskim zavodom.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana ministrica!

Zaključila se je javna razprava o predlogu novele zakona o visokem šolstvu, katere večji del je posvečen koncesijam zasebnih visokošolskih zavodov. Novela v večjem delu opredeljuje javno službo in po mnenju nekaterih pravnikov in predstavnikov zasebnega visokega šolstva močno zaostruje pogoje za pridobitev koncesije za zasebne visokošolske zavode.

V enem izmed členov v noveli je med drugim zapisano, da se lahko koncesija dodeli za izvajanje študijske dejavnosti, za katero obstaja potreba v slovenskem prostoru in ki kakovostno nadgrajuje raznolikost visokošolske izobraževalne ponudbe v Sloveniji.

Zato vas sprašujem, kako boste omogočili enake možnosti študentom, ki želijo študirati na zasebnih fakultetah, v primerjavi s tistimi, ki želijo študirati na javnih fakultetah?

Kako boste izenačili možnosti zasebnih fakultet z možnostmi javnih fakultet? Zasebne fakultete namreč posledično, razen prispevkov študentov nimajo primerljivih virov financiranja z javnimi fakultetami.

Ali si vlada in ministrstvo sploh želita zasebne univerze s primerljivimi dosežki, kot jih imajo univerze v prvi deseterici na šanghajski lestvici kakovosti – na primer Stanford, Harvard, MIT im Oxford?

nazaj na vrh