Janez Janša: Pravično je, da država zagotovi enake izhodiščne možnosti, ne glede na to, kje se rodiš

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Javna tribuna »Slovenija, kam?« (foto: Matic Štojs Lomovšek) Javna tribuna »Slovenija, kam?« (foto: Matic Štojs Lomovšek)

Decentralizacija je nujna tudi na področju financiranja, saj so od javnega denarja, ki je porabljen bližje tistim, ki ga prispevajo, učinki bistveno boljši.

Predsednik SDS Janez Janša, ki je v Celju sodeloval na javni tribuni »Slovenija, kam?«, ki je potekala pod okriljem Inštituta dr. Antona Korošca, se je uvodoma zahvalil organizatorjem za pripravo tega po njegovem mnenju zelo potrebnega srečanja, saj je za uresničitev programa potrebno sodelovanje. V povedanem od sogovornikov je Janša prepoznal veliko programskih izhodišč, ki jih delijo tudi v SDS.

Janez Janša je poudaril, da v SDS na prvo mesto postavljamo ljudi. »Mi lahko naredimo kakršnokoli reformo, izboljšamo poslovno okolje, povečamo standard, javno podobo v svetu, lahko imamo najboljšo vojsko na svetu, skratka lahko se trenutno cedita med in mleko, vendar če nas je Slovencev vsak dan manj, potem se je treba vprašati kaj bo čez 10, 15, ali 20 let,« je izpostavil. Opozoril je, da brez slovenskega naroda slovenske države ni, mora nas skrbeti, če bomo še imeli dovolj davkoplačevalcev, ki bodo vplačevali v pokojninsko in zdravstveno blagajno, saj ima Slovenija relativno najstarejše prebivalstvo ne zgolj v evropskem ampak v svetovnem merilu.

Na tej točki Janez Janša vidi eno od največjih razlik v programih strank, ki so nastopile skupaj na dogodku v Celju in tako imenovano levico. »Pri njih gre zgolj za številke. Če bo manj otrok, bo pa več uvoza. To, kot že rečeno tega, ključnega problema ne rešuje, mi ga nameravamo reševati s povečanjem števila otrok in s povabilom našim rojakom, ki ponekod po svetu živijo v težkih razmerah, pa to nikogar ne zanima,« pravi Janša. Kot najaktualnejši primer je izpostavil slovenske družine, ki trpijo v Venezueli, socialističnem raju, od koder se je z zadnjih dveh letih izselilo že preko 2 milijona ljudi. »Če bi tem družinam ponudili enako oskrbo, kot jo imajo prosilci za azil, bi to bila ne samo številčna okrepitev ampak tudi kvalitativna okrepitev,« je še dejal Janša, ki ravno na področju družinske politike vidi veliko stičnih točk med desnosredinskimi strankami.

VIDEO: Janez Janša na javni tribuni "Slovenija, kam?"

Slovenska demokratska stranka je pripravila konkreten program ukrepov od univerzalnega otroškega dodatka do sprememb na davčnem področju, ki bodo izboljšali gmotni položaj družin. »To je bistvenega pomena, gre pa tudi za to, da vzpostavimo stanje, ko se bo v Sloveniji splačalo delati,« je izpostavil Janša in kot primer navedel primerjavo med družino, kjer sta dva zaposlena za povprečno ali malo nadpovprečno plačo z dvema otrokoma in ta družina presega vse cenzuse, se pravi plača poln vrtec, nima nobenih socialnih transferov, polne cene povsod, nobenih beneficij. Na drugi strani drugi, kjer je mogoče en zaposlen za minimalno plačo ali se mu ne splača delati, ker je nadomestilo, če ne delaš, le nekaj evrov nižje od minimalne plače, ima vse beneficije, razne transferje, smo na koncu meseca tukaj nekje kot družina v prvem primeru.

»In potem se sprašujemo, zakaj je pritisk na socialno blagajno tako velik. Ti ljudje znajo računati. Za to niso krivi ljudje, ki znajo računati, hvala Bogu da znajo, kriv je sistem,« je poudaril in nadaljeval, da je »del zagotovitve normalnega poslovnega okolja tudi vzpostavitev okvira, izračunov, na podlagi katerih bo vsak ugotovil, da se splača delati, splača čim bolje delati, čim bolje gospodariti, čim bolj si prizadevati, da bo zaradi tega čim več imel in to ne samo višjih davkov.«

Predsednik vlade v mandatu 2004-2008 je spomnil na ukrep znižanja davkov, zaradi česar je v davčno blagajno prišlo več denarja. Več se je investiralo, višja je bila rast in od višje rasti se je tudi od manjše stopnje več pobralo. »Potem smo dobili vlado gospoda Pahorja z ministrom za finance gospodom Križaničem, ki je rekel, edini problem, ki ga Slovenija ima, je to, da je prejšnja vlada znižala davke. Če bi bili davki višji, bi se tudi več nabralo,« je dejal Janša, ampak za novo vlado je kmalu prišla streznitev, ko so povečali potrošnjo, BDP padel skoraj za 10 odstotkov, nastala je 20 odstotna luknja v javnih financah, zaradi katere je nastal ta dolg, ki je eden od ključnih problemov.

Janša verjame, da se marsikdo sprašuje, zakaj kljub temu, da se vlada hvali s 5 % gospodarsko rastjo v lanskem letu, zakaj so plače zrasle v povprečju samo za 1 %, zakaj ni investicij, zakaj se še ne gradi tretje razvojne osi, zakaj takšen prepir okoli drugega tira. »Mi danes plačujemo za ta dolg milijardo evrov za obresti na leto, milijarda evrov je v grobem rečeno 10 odstotkov proračuna, leta 2008 pa smo za obresti plačevali 160 milijonov,« je primerjal Janša. Milijarda evrov je pa po njegovem mnenju vsota, s katero se lahko naredi stvari, zaradi katerih bi vsi v Sloveniji bolje živeli.

Janez Janša pa je prepričan, da vse, o čemer govorijo, ne bo delovali, če se v Sloveniji ne bo končala tranzicija: »To ni ukvarjanje s preteklostjo, to je enostavno zagotovitev pogojev, da bo Slovenija postala normalno okolje, normalna država, za kakršno smo glasovali na plebiscitu leta 1990.« Od leta 1993 smo preko različnih dokapitalizacij davkoplačevalci dali v NLB več kot štiri milijarde evrov, z dividendami pa dobili nazaj manj kot milijardo. »Če ta politika ostane, bomo morali dati še dodatne milijarde, da bodo nekateri namesto banke imeli osebni bankomat,« je dejal Janša, ki se vidi v koaliciji strank, ki nimajo nič z branjenjem privilegijev iz preteklosti ampak jih gre za to, da Slovenija konča tranzicijo in postane normalna družba. »V skupini teh strank, mogoče še pri katerih, ki jih danes ni tukaj, vidim potencial, da to naredimo.« Nikoli doslej se to ni dalo, ker je vedno, tudi če smo bili v vladni koaliciji, glasov zmanjkalo, če ne kdo drug, je Desus preprečil, da bi prišlo do premika v smeri pravičnosti, čeprav navzven oni največ govorijo o tem, kako se zavzemajo za upokojence. »To je zelo velik zalogaj, velik izziv, ki bo zahteval močno koalicijo, močno večino v DZ,« je poudaril Janša.

Problem v Sloveniji je tudi sodstvo, s katerim je zadovoljno manj kot 20 odstotkov ljudi, očitno tudi tisti, ki volijo leve stranke, s tem niso zadovoljni, zato Janša upa, da se bo dalo doseči neko soglasje o nujno potrebnih reformnih korakih, sicer bo ta sistem zadušil vse ostale. »Na rešitev gospodarskega spora v Sloveniji potrebujete v povprečju štiri leta. Se pravi, če ste vi podjetnik in vam neko podjetje ni plačalo in vi tožite, boste porabili v povprečju štiri leta, da boste iztožili tiste evre. To je štiri krat več kot je evropsko povprečje,« je zgroženo povedal Janša in nadaljeval, da se večina po štirih letih lahko obriše pod nosom, ker je podjetje, ki je ostalo dolžno, šlo v stečaj, lastnik pa je ustanovil novo podjetje, kar je možno pri nas, ponekod se pa to ne da.

Janša je pripovedoval tudi o podjetnikih, ki jih je srečal v zaporu. Tam so bili zato, ker niso plačali računov 15 tisoč evrov, ker njim ni plačal nekdo drug, oni niso plačali, na koncu, ker ni imel stricev, je bil za 15 tisoč evrov obsojen na tri leta, tisti, ki je bil dolžan njemu, pa je imel že dve novi podjetji in je veselo posloval naprej. »Ta arogantni, nereformiran, socialistični sistem duši tudi slovensko gospodarstvo in dokler se to ne uredi, ne bomo normalno funkcionirali,« je strnil.

Predsednik SDS je komentiral tudi centralizacijo, ki jo je označil kot enega od osrednji problemov države. »Če se rodiš v centru Ljubljane, kjer je vse na dosegu korakov in mestnega prometa, imaš bistveno boljše možnosti, da boš prej končal študij, dobil boljšo izobrazbo in da te bo to bistveno manj stalo, kot če se rodiš na Koroškem, Kozjanskem, Goriškem ali v Brkinih,« je dejal in spomnil, da je SDS že ob nastanku napovedala boj za enake izhodiščne možnosti, ne za enakost, nismo vsi enaki. »Ni pravično, da ima enako tisti, ki nič ne dela, lenari in prespi cel dan in tisti, ki se cel dan trudi,« je dejal. Pravično pa je, da država, zato jo imamo, pri nekaterih stvareh zagotovi enake izhodiščne možnosti, ne glede na to, kje se rodiš: enak dostop do izobrazbe, enak dostop do državnih storitev, enak dostop do tistega servisa, ki omogoča, da človek preko domače vzgoje, vrtca, šole zraste v avtonomno, samozavestno osebnosti, ki je sposobna skrbeti zase in pomagati drugim. Pretirana centralizacija v Sloveniji to preprečuje.

Janša je omenil tudi kupno moč, ki je v osrednji Sloveniji na okoli 130 odstotkih evropskega povprečja, v Prekmurju je okoli 70 odstotkov. »Možnost je 1:2, ni 1:0,9 ali 1:0,8, kar je normalno, ker čisto se to ne da izenačiti, 1:2 pa je krivica, to ni samo ekonomski problem,« je dejal. Spomnil je na mandat 2004-2008, ko se je bistveno izboljšalo življenje ljudi na podeželju, Evro, porabljen na nivoju manjših občin, je bistveno bolje in učinkoviteje porabljen, kot v Ljubljani. »Bližje kot je javni denar porabljen tistim, ki ga prispevajo, boljši so učinki.«

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.