(IZ MINUTE V MINUTO) Javna tribuna s prvaki pomladnih strank v Celju: Slovenija, kam?

Javna tribuna v Celju (foto: Gašper Blažič) Javna tribuna v Celju (foto: Gašper Blažič)

Inštitut dr. Antona Korošca organizira danes, 7. marca, javno tribuno s prvaki vseh pomladnih strank in sicer v Narodnem domu v Celju. Svojo udeležbo so napovedali Aleš Primc (Stranka za otroke in družine), Janez Janša (SDS), Matej Tonin (NSi), Franc Kangler (NLS) in Marko Zidanšek (SLS).

19:15 Gorenak: Ta dogodek me spominja na leto 2004, ko so prvaki pomladnih strank nastopali skupaj.

19:10 Zidanšek: Pomembna je ekonomska svoboda, imamo pa previsoke davke. Bistveno pa je, da povežemo ljudi, dajemo novo upanje, tiste, ki niso volili, spomnimo, da prihaja nov čas, da premagamo tisti del volilnega telesa, ki se na volitvah zmoti. Ni več časa izgubljati še štiri leta.

19:08 V Združeni desnici se bomo borili za malega človeka, za pravno in pravično Slovenijo, pravi Kangler.

19:05 Kangler: Cerar ne spoštuje ustave, čeprav jo je pomagal ustvarjati. Ni decentralizacije Slovenije. Potrebujemo vlado, ki bo spoštovala človekove  pravice, tudi malega človeka. 

19:02 Tonin: Spremeniti je treba sestavo Sodnega sveta. Pustimo med strankami malo več svobode, pometimo pred svojim pragom, kar se tiče odnosov med strankami. 

19:00 Obstajajo tudi razlike, treba najti odgovornega lastnika državnega premoženja, Slabih sodnikov ni treba nadomestiti z drugimi slabimi sodniki. Prevladuje socialistični duh. Sodstvo ne izloča slabih sodnikov, trdi Tonin. 

18:55 Tonin: skupna točka so debirokratizacija, družinska politika, gospodarski program. Izkoristiti je treba potenciale. Tudi šolstvo je treba prenovit, odpravit socialistične relikte. 

18:50 Janša: med pomladnimi strankami razlike obstajajo, vendar niso bistvene, skupne točke so močne. V parlamentu smo z NSi večinoma glasovali enotno. Volilni sistem pa ni ravno ugoden za tesnejše sodelovanje, pravi Janša.  

18:50 Problem je pravosodje, pri nas sodni postopek traja povprečno štirikrat dlje kot je povprečje v EU. Pri nas je možno, da se podjetja, ki dolgujejo, pošlje v stečaj, lastnik pa ustanovi novo podjetje in posluje brez dolgov naprej. 

18:49 Potrebno je samospoštovanje, spoštovanje svojega jezika, priseljenci se morajo temu prilagodit.

18:47 Dokler ne vzpostavimo te pravičnosti, Slovenija ne bo normalna država. Moramo tvegati za vzpostavitev pravičnosti, pravi Janša.

18:45 Janša: Potrebno je vzpostaviti pravičnost. Upokojenci s polno delovno dobo dobivajo nekaj sto evrov na mesec, medtem ko so na drugi strani privilegiji 

18:43 Treba je začeti vlagati v človeka, pomagati družini, to ni strošek, ampak naložba, pravi Primc.

18:40 Slovenskemu kmetu je treba olajšati položaj, zmanjšati birokracijo. Zato bomo na tem področju naredili red, pravi Primc.

18:37 Problem je, ker ljudje ne verjamejo, da slovenska pomlad lahko zmaga. A zmaga je možna. Ob velikih temah pozabimo na male ljudi, denimo invalide, saj imajo potenciale. Morajo se počutiti enakopravne.

18:36 Primc: Danes je zgodovinski dan. Ta javna tribuna prinaša nove upanje. Statistično bi morali biti vsi zadovoljni, pa temu ni tako.

18:35 Ne bomo dopustili sesutja, tako kot leta 1991 nismo dopustili okupacije. Treba se je boriti za malega človeka, pravi Kangler.

18:32 Kaj je z zdravstvom, obrambo, pravosodjem? Zagotoviti  je treba pravno in pravično Republiko Slovenijo, pravi Kangler. Nekdo pa želi, da se pravosodni sistem sesuje v škodo malega človeka. 

18:30 Franc Kangler: o tem, zakaj je šel v sodelovanje z Alešem Primcem za skupno listo Združena desnica. Našteva razloge - stanje v državi. 

18:28 Leta 1993 smo v sanacijo bank vložili 4 milijarde današnjih evrov. Nazaj smo dobili le eno milijardo.

18:26 Najprej je treba končati tranzicijo. In to ni ukvarjanje s preteklostjo. Tipičen primer so državne banke.

18:22 Manjšati pritisk na socialne transferje, pa tudi manjše davke. 

18:20 Potrebno bo povabiti v Sloveniji rojake po svetu, pa tudi vzpostaviti razmere, zaradi katerih se bo v Sloveniji splačalo delati, saj je nadomestilo za brezposelnost le malenkost nižje od minimalne plače.

18:17 Janez Janša: Sodelovanje potrebno, da se uresniči program. A potrebni so ljudje. Slovenija ima deveto najstarejše prebivalstvo na svetu. 

18:15 Trije ključni izzivi: staranje prebivalstva, neugodno poslovno okolje, javni dolg. Ni manevrskega prostora za naslednjo gospodarsko krizo. Zakon o Magni je norost, pravi Tonin. 

18:13 Matej Tonin o izzivih, ki nas čakajo v prihodnosti. Velikokrat smo se ukvarjali z nepomembnimi stvarmi, pravi.  

18:10 Marko Zidanšek govori o nujnosti ureditve migracijske politike. Veseli ga, da se je mogoče pogovarjati na desni sredini in delati za skupne cilje.

18:05 V dvorano pride hkrati vseh pet prvakov, sledi glasen aplavz. Primož Jelšvar ima uvodno besedo.

18:00 Dvorana povsem polna.

17:45 Zbiranje ljudi v dvorani, opaziti je bilo mogoče Aleša Primca

 

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.