Hej, levičarji, kaj pa je zdaj to? Stranki SDS ste očitali, zakaj ni vzela posojila pri NLB, toda vaš bankomat sploh ne kreditira političnih strank!

(Slika: arhiv Demokracije) (Slika: arhiv Demokracije)

Se spomnite, kakšen plaz se je vsul po SDS, ko je vzela kredit pri fizični osebi? Tako medijski mainstream kot leve politične stranke so največji opozicijski stranki očitali, zakaj ni vzela posojilo pri banki, denimo pri NLB, največji slovenski banki. Celo pri NSi so se oglasili, češ da se ne želijo ukvarjati z balkanskimi posli.

No, ena od političnih strank je v torek, 6. februarja, v dobri veri, da banka daje posojilo političnim strankam, poslala medvoški izpostavi dopis, češ da ima pri njih račun že 27 let in da potrebujejo 30.000 evrov za financiranje predvolilne kampanje. »Prosimo vas za sestanek, na katerem bi se dogovorili o pogojih kredita, obenem pa vas naprošamo da nam sporočite katero dokumentacijo (bilance itd…) naj prinesemo s seboj na sestanek,« so zapisali.

Že naslednji dan so dobili odgovor, ki jih je šokiral. »Zahvaljujemo sem vam za posredovano vlogo, ki pa jo moramo žal zavrniti. NLB namreč odobrava naložbe pravnim in fizičnim osebam skladno z notranjimi akti in usmeritvami, ki pa financiranja političnih strank ne dovoljujejo,« so jim odgovorili iz NLB.

NLB torej sploh ne financira političnih strank, ne parlamentarnih in ne neparlamentarnih.

In kako že piše v 22. členu zakona o političnih strankah (ZPoIS)? »Stranke lahko pridobivajo posojila samo pri bankah in posojilnicah, pod enakimi pogoji kot druge pravne osebe,« je zapisano. Kje naj stranka, še posebej opozicijska, potem sploh najame posojilo? Le pri fizični osebi. Tam pa jo zakon zelo omejuje. Globoka država je očitno poskrbela, da opozicijske politične stranke sploh ne bi mogle financirati predvolilne kampanje. Za koalicijske stranke pri koritu z davkoplačevalskim denarjem tako ali tako ni težav.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.