Grob napad Sove na parlamentarno demokracijo! Janez Janša: »Tega si pred 30 leti ni upal niti Ertl.« Izpostavljeno

  • Napisal  Peter Truden / Nova24tv
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: arhiv Demokracije foto: arhiv Demokracije

“Pravkar izvedel, da obveščevalna agencija Vlade RS pod neposredno ingerenco Marjana Šarca uradno zavrača nadzor na svojim delovanjem. Tega si pred 30 leti ni upal niti Ertl,” je na Twitterju opozoril Janez Janša. Spomnimo namreč, da je komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) 1. oktobra zahtevala podatke o zaposlitvah brez razpisov na Sovi v času vlade Marjana Šarca, saj so se v javnosti pojavili resni sumi, da so na Sovi zaposlovali nezakonito. Tam je namreč zaposlena Šarčeva dolgoletna “znanka” Nataša H. Predsednik Knovsa Matej Tonin se še ni odzval, pričakuje pa se tudi odzive drugih parlamentarnih strank, saj gre za grob napad na parlamentarno demokracijo in sisteme demokratičnega nadzora.

 

Popoldne je završalo. V političnih krogih je namreč udarila informacija, da je Sova pod vodstvom Rajka Kozmelja zavrnila predajo dokumentacije o zaposlitvah na Sovi v času mandata Marjana Šarca, ki jo je zahteval Knovs.

Kot kaže, se je krog premierja, kamor sodi tudi njegov svetovalec za varnost in koordinator iz ozadja Sove Damir Črnčec, odločil, da ne bo spoštoval sklepov komisije, ki je edina pristojna za zakonit nadzor obveščevalnih in varnostnih služb – čeprav je direktor Kozmelj izrecno dal besedo, da bodo dokumentacijo izročili.

Zanikanje parlamentarnega nadzora je zaskrbljujoče
Zaskrbljujoče. Ali gre za samovoljno zanikanje demokratičnega mehanizma parlamentarnega nadzora?” je sporno metodo komentiral varnostni strokovnjak Dušan Olaj, novinar Bojan Požar pa je potezo označil za pravi državni udar. Da gre za točno informacijo, je potrdil tudi podpredsednik Knovsa Žan Mahnič. Drži. Ko smo bili na nadzoru, nam je politični direktor #Sova Kozmelj dejal, da bomo dokumente dobili. Vmes ga je očitno klical Damir in mu jih pošteno napel. Parlamentarnega nadzora ni več, #UdboSova lahko počne, kar želi. In nekateri bi tem totalitarcem še večali pooblastila …” je zapisal.

Predsednik Knovsa Tonin se še ni odzval
Spomnimo, da je predsednik Knovsa Matej Tonin prejšnji torek po nadzoru na Sovi od te zahteval, naj jim posreduje razpisno dokumentacijo o zaposlitvah brez javnega razpisa in podatke o prijavljenih kandidatih brez imen in priimkov, zgolj s seznamom njihovih kompetenc. “Te podatke bo Sova zagotovila v najkrajšem možnem času,” je povedal Tonin in dodal, da se bo Knovs na podlagi teh dokumentov odločil, kako naprej. No, teh podatkov že več kot teden dni po obljubi še vedno ni, saj kot kaže, v vladnih sobanah vlada prava panika pred razkritjem.

Če bodo dokumenti pokazali, da so v Sovi brez javnega razpisa zaposlili posameznike, ki niso imeli najboljših kompetenc, bodo to prijavili inšpektoratu za javno upravo, ki se ukvarja s tovrstnimi zadevami, je napovedal Tonin. Če bo inšpektorat ugotovil nepravilnosti, Tonin pričakuje popravljalne ukrepe in tudi politične posledice. “Politične konsekvence so pa vedno odvisne od politične kulture,” je priznal. Tonin o konkretnih primerih ni želel govoriti, prav tako ne sme razkriti identitete pooblaščenih oseb v Sovi.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.